Boka din plats!

24-28 maj 2023

Fördjupande skrivardagar med enskild coaching i nordvästra Skåne

Fördjupande skrivardagar för dig som skulle vilja skriva en bok. Dagarna blir lugna och behagliga, som under en retreat. Vi möts i Hjärnarp, i nordvästra Skåne, alldeles intill den nyutslagna bokskogen på Hallandsåsens sydsluttning. Du får gott om tid till eget skrivande, dessutom textsamtal tillsammans med hela gruppen samt enskilt coachingsamtal med mig. Deltagarna övernattar på kursplatsen. Vi blir max 8 personer i skrivargruppen.

 

Vem kan delta i skrivardagarna?

Skrivardagarna är till för dig som tidigare har gått min grundkurs. Om du inte har gått min grundkurs, kan du delta i den via Zoom, fredag kväll, lördag och söndag förmiddag 21-23 april. Klicka här för att läsa mer om grundkursen. Du som anmäler dig har en önskan om att skriva en bok. Kanske vill du skriva om ditt liv för att låta dina barn och barnbarn läsa eller önskar du skriva en roman eller noveller.

Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig!

Maila mig innan du anmäler dig och betalar, så talas vi vid på telefon först. Ifall du anmält dig före vårt samtal och det visar sig att du inte vill delta eller att jag avråder dig från att delta, får du kursavgiften tillbaka utom en expeditionsavgift på 500 kr.

Skrivardagarnas innehåll

 • Egen tid för skrivande.
 • Enskild coaching med mig, 30 minuter, om du vill.
 • Författarsamtal med hela gruppen utifrån deltagarnas frågor, 60 minuter, om du vill.
 • Kortskrivande med inspiration från bildkort en stund varje morgon, om du vill.
 • Textläsning med respons i helgrupp om kvällarna. Du får respons på en kort text och disponerar 15 effektiva minuter varje kväll. 
 • Morgonpromenad i bokskogen samt korta yogapass, om du vill.
 • Trivsam kurslokal, god mat och härlig samvaro.
 • Vackert boende i eget rum eller tvåbäddsrum. Alla kan övernatta på kursplatsen.

Hur fungerar textläsning med respons?

När vi möts till textläsning med respons är det en mycket kort text du läser. Texten tar ca 3 minuter att läsa och du läser den högt 2 gånger. Därefter ger vi i gruppen respons på den. Vi tolkar den och berättar tex vilken känsla texten skapar inom oss, vilka inre bilder som uppstår osv. Om du vill kan du be oss tänka på något speciellt i texten som du vill ha hjälp med. Detta sätt att ge respons fungerar mycket bra och deltagarna upplever alltid att det ger dem väldigt mycket, trots att det handlar om korta texter. Det ger minst lika mycket att lyssna på andras texter och ge respons på dem. 

Röster från deltagare på liknande kurs:

✏️
Energifylld, intrycksmaximerad, skön samvaro. Nödvändig och näringsrik påfyllning, som ett djupt välgörande andetag. Utomordentligt välplanerade dagar som bär mig hela vägen. Skönt att vila i anonymiteten men den skapar också en nyfikenhets- och detektivtrigger inför de övriga deltagarna. Veronica har ett föredömligt, unikt ledarskap. Mjukt och bestämt på samma gång. Så oerhört befriande att luta sig mot. Fint att få pröva mina texter på människor som inte känner mig. Fint att få respons som berör. Det allra mest betydelsefulla har varit att jag känt mig trygg i att fullkomligt kunna få vara mig själv och ingen annan. Jag ger kursen högsta betyg.
Nina Wikström, operationssköterska, Värmdö 

✏️
Fantastiskt! Underbara dagar! Hade gärna stannat kvar lite till! Välorganiserat, roligt, skratt och tårar, GOD MAT och världens finaste sovstuga. Känt mig fri, lugn, sedd och hörd. Jag har nått mitt skrivarmål över förväntan. Trodde aldrig att jag skulle kunna prestera så mycket. Har fått bättre självförtroende gällande skrivandet. Dagarna har varit några av de bästa i mitt liv – så lycklig att jag uppfyller mina drömmar. Jag ger kursen högsta betyg.
Marianne Hurmerinta, egenföretagare & pedagog på förskola, Höör

Klicka här för att läsa fler referenser.

Vem är jag som leder leder skrivardagarna?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Foto: Marita Olsson

Ta tåg eller buss, vi hämtar dig!

Vi hämtar dig på Ängelholms station eller vid torget i Hjärnarp vid 13-tiden. Hör av dig och meddela vilken tid du ankommer, så samordnar vi hämtning.

Datum

Kursstart: Onsdag 24 maj kl 14.00
Kursslut: Söndag 28 maj kl 15.00 – alla stannar till kl 15.00 för gemensam avslutning.
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002

Boka-tidigt-pris • Kostnad för mat och logi tillkommer • Vi talas vid på telefon före din anmälan.: 2 990 kr (inkl. moms) • Vid bokning senast den 5 maj - spara 1000 kr!
Ordinarie pris • Kostnad för mat och logi tillkommer: 3 990 kr (inkl. moms) Vi talas vid på telefon före din anmälan.

Kostnad för mat och boende

Alla 8 deltagarna övernattar på kursplatsen. Kostnad för mat och boende betalas med Swish ett par veckor före kursstarten.

Mat

Frukost lunch och kvällsmat samt för- och eftermiddagskaffe under 5 dagar: 2000 kr

Boende för alla 8 deltagarna på kursplatsen

Det finns 8 rum/sängplatser. Vi fördelar rummen efter bästa förmåga.

Boende i enkelrum: 550 kr/natt
Boende i egen stuga på tomten: 700 kr/natt
Boende i delat rum: 300 kr/natt

Det finns en fin katt i huset

Om du har allergi mot katter, behöver du veta att det finns en katt i huset. Hästar och kor finns i de närmaste omgivningarna.

Kursen hålls i Sofia Sundquists hem

I augusti hade Sofia och jag vår första kurs tillsammans. Sofia bjöd in till sitt vackra hem och lagade den mest fantastiska vegetariska man kan tänka sig. Jag ledde skrivarkursen och Sofia tog med oss på morgonpromenad genom den sköna bokskogen. Under skrivardagarna i slutet av maj, som Sofia själv kommer att delta i, kan de som vill vara på några yogapass som hon leder.

Här en liten filmhälsning från Sofia och mig!

 

Referens:

– Självklarhet att delta igen, efter sommarens goda upplevelse. Mitt mål var att komma igång, återigen! Att förhoppningsvis skaffa ny skrivrutiner. Att läsa mina texter för andra och lyssna på deras. Fortsättningskursen gav en bra blandning, eget skrivande, textsamtal med hela gruppen och enskild coachning. Stimulerande att ”höra, se och uppleva” andras arbeten.  Stämningen i gruppen har varit så fin.

Maj Mod, ekonom, Göteborg

 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan stängd. Fördjupande skrivardagar med enskild coaching i nordvästra Skåne, 24-28 maj 2023

Kursen har redan ägt rum.