Vinnarna presenteras!

Skrolla ner så hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna!

Tack till alla er elever som ansträngt er och lyckats formulera en intressant och fängslande text med bara 100 ord! Tack till alla er lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

Nästan 300 texter kom in!

Nästan 300 texter har kommit in! Med detta stora antal har det varit omöjligt för mig att läsa alla, men väldigt många har jag läst och det har varit mycket svårt att välja ut vinnarna bland alla fina och väl genomarbetade bidrag. Ibland har jag rättat till små misstag i texterna. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. Jag hoppas att du som vinner kommer att få stor glädje av presentkortet från Solentro som jag skickar till din lärare i ett mail.

Vilken sport, vilken hobby eller vilket intresse har de?

Skrivartävling för elever i åk 2-7 • Upp till 30 vinster i potten

Upp till 30 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st.
Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro.
Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text.

Åk 2 • upp till 5 vinster
Åk 3 • upp till 5 vinster
Åk 4 • upp till 5 vinster
Åk 5 • upp till 5 vinster
Åk 6 • upp till 5 vinster
Åk 7 • upp till 5 vinster – inga giltiga bidrag kom in

Skriv en text med max 100 ord!

Din text måste vara kort, max 100 ord.

Gör så här när du inspireras av bilden:

Skriv en
✏️ mini-berättelse med början, mitt (spänning) och slut eller
✏️ en ögonblicksbild eller
✏️ tankar eller funderingar om sport från en av karaktärerna på bilden.

För att du ska ha en chans att vinna, behöver din text börja med namnet på den tjej eller kille du skriver om. (Alva, Viktor, Elsa eller Leo) Text: ”Alva tränade varje onsdag…” Din text behöver handla om en sport, ett intresse eller en hobby. Om du vill skriva om en sport, ett intresse eller en hobby som inte finns på bilden går det hur bra som helst! Du väljer en av följande startmeningar:

  1. X tränade varje onsdag. (eller en annan veckodag) Den här dagen hände något oväntat…
  2. X hade längtat efter att få börja…
  3. X gick till träningen som vanligt den dagen…
  4. X… börja din text som du själv vill, men inled med namnet (Alva, Viktor, Elsa eller Leo).
    Därefter fortsätter du och låter din fantasi flöda!

Låt texten vila över natten

När du skrivit din text, läs den högt för dig själv och låt den gärna vila över natten. Läs den igen nästa dag. Kanske vill du redigera texten, innan du skickar in den till tävlingen.

Vem kan delta i tävlingen?`

Du som går i åk 2-7 kan delta.

Ett bidrag per deltagare

Du kan endast skicka in ett bidrag till tävlingen.

Skriv själv eller tillsammans

Du skickar in ditt bidrag själv eller tillsammans. Ni är 2 eller max 3 personer i gruppen. Om texten vinner får ni varsitt presentkort.

Anmälningsformulär finns längst ner på denna sida

Skrolla ner för att finna anmälningsformuläret. Endast bidrag sända via detta formulär godtas.

Deadline fredag 28 mars

Deadline för tävlingen är 28 mars.
Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter tillsammans med vinnarnas förnamn, skola och ort publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Lärare med vinnare i sin klass får ett mail med elevens personliga rabattkod till Solentro.

Skrivartävlingen arrangeras av Författarskola.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. 
Läs om skrivarkurserna.

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag arbetar med skrivarverkstad som projekt inom Skapande skola tillsammans med elever i hela barn- och ungdomsskolan, från förskoleklass upp till åk 9. Till olika skolor runt om i landet reser jag.

Genom åren har jag bland annat besökt Växjö, Karlshamn, Huskvarna, Luleå, Sundbyberg, Motala, Ulricehamn, Göteborg, Varberg, Helsingborg, Lund, Gislaved, Mariestad, Lidköping, Kil, Norsjö, Eskilstuna, Stockholm, Trelleborg, Eslöv, Lilla Edet, Ljungby, Ysby, Bollebygd, Borås, Kvillsfors, Holsbybrunn, Mölnlycke, Oskarshamn, Kungsbacka, Härlanda, Strömstad, Huddinge, Jönköping, Halmstad, Teckomatorp, Alvesta, Österbymo, Hedemora, Vimmerby, Kinna, Linköping, Tofteryd, Falköping, Klippan, Kisa, Lindesberg, Värnamo, Tjörn, Kinna, Lammhult, Karlskoga, Torshälla, Torsby, Nöbbele, Mantorp, Mönsterås, Malå, Vara, Kävlinge och nu i vår träffar jag elever i Skara kommun. Till hösten ser jag fram emot nya äventyr och startar i Täby i september!

Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@forfattarskola.se

Vinnartexterna

Åk 2

✏️

Leo skulle gå på hans fotbollsträning. Det var en hel vanlig dag den 10 maj. Men på träningen blev han tacklad så hårt att han bröt benet. Ambulansen kom och Leo fick gips i 6 veckor. Efter att han tagit av gipset var benet inte helt återställt. Men det var bättre. Då började han spela fotboll på skolan för att öva upp sig. Han hade kul. Och så blev han kär i en tjej som heter Sofia. Han frågade chans och hon sade ja. Leo hade en flickvän! De hade så kul tillsammans. Leo lärde Sofia att spela fotboll. Sofia tyckte att det var kul och blev riktigt bra.

Selim, Granbackaskolan, Solna

✏️

Elsa är en glad och sprallig tjej med mycket energi. Hon älskar att åka längdskidor och varje måndag tränar hon med sina kompisar på skidklubben. En dag skulle Elsa vara med i sin första skidtävling. Hon vaknade på morgonen och var jättenervös. Hon hade tränat mycket, men var osäker på om hon skulle klara den svåra banan. Hon kämpade och kämpade men mitt i tävlingen hände det som inte fick hända… Hon ramlade!!! Hon reste sig upp och borstade bort snön. Hon skulle inte ge upp! Efter ett tag åkte hon över mållinjen med ett stort leende.

Filippa, Råtorpsskolan, Karlstad

✏️

Elsa gillar att spela fotboll med sina vänner de spelade typ varje dag. Men helt plötsligt kom de till skolan och då sa hon:
– Vill ni spela fotboll på rasten?
– Nej, innebandy är bättre än fotboll!
Då sa de att fotboll är för töntar. Viktor höll med. Elsa blev ledsen hon sprang därifrån och sedan träffades de på ett ställe. De pratade om vad som hade hänt och alla sa förlåt. De blev vänner. Elsa bjöd in alla på fika. Alla var glada och de spelar bara fotboll nu och alla är lyckliga.

Felicia, Heliås, Njurunda, Sundsvalls kommun

✏️

Leo hade längtat efter att få börja spela fotboll. Leo ska börja imorgon. Dagen efter så var Leo redan redo för fotbollen. När dem var framme var Leo lite nervös men han längtar fortfarande. När fotbollen började så presenterade tränarna Leo. Alla viskade och pekade på Leo. De skulle träna på skott. När det var Leos tur att skjuta så räddade målvakten bollen. Alla skrattade. Då blev Leo ledsen och sprang iväg. När träningen var slut frågade hans mamma hur det gick på träningen. Leo svarade inte. Dagen efter tränade Leo hela dagen. På kvällen var Leo bäst på HELA träningen.

Viggo, Karstopskolan norra, Lomma

✏️

Leo och Viktor älskade fotboll. De spelade i samma lag och de var 12 år. En dag när Leo var i skolan hade de rast. Då ville han spela fotboll och när han hade gjort det i 10 minuter så bröt han benet men han blev inte ledsen. Han fick åka till sjukhuset. På sjukhuset såg han Elsa som gick i samma klass med Alva. Alva gick på amerikansk fotboll. Det var en ganska tuff sport tyckte Leo. Nu var Leo bra så han kunde vara i skolan igen och det gillade han super mycket. Nu kunde han spela fotboll.

Simon, Karstorps skola norra, Lomma

Åk 3

✏️

Leo ville börja på en ny sport men han visste inte vilken. Han kanske skulle titta på vad det blir på idrotten imorgon. Nästa dag såg han att det var basket. Han tyckte det var lite för mycket regler. Men sen efter idrotten kom Viktor och frågade om han ville börja på bandy. Han kunde testa tänkte han. På kvällen så gick han till bandyn. Han tyckte det var den bästa sporten så varje torsdag klockan 5 gick han till bandyn. Så nästan varje onsdag lekte Leo och Viktor och spelade bandy. De sköt och skrattade.

Jakob, karstop, Lomma

✏️

Alva gick till träningen som vanligt den dagen med sin kompis Siri. De spelar fotboll tillsammans i deras lag som heter Bulldogs. Alva älskar att spela på fotbollsplanen men det går dåligt för dem. Det är för att deras motståndare Höken slår dem i nästan alla tävlingar så de förlorar. Alva bestämde sig att de måste träna mer och bli bättre. De övade mycket och vann. De blev så glada som Alva ville varje gång de spelar mot Höken. Alva blev överlycklig när de vann och Siri och de andra också i laget. De ropade hurra!

Dana, Byängsskolan, Täby

✏️

Elsa går till sin teater och det är fredag. Idag är det dags att ha premiär. Teatern handlar om en liten tjej som är väldigt blyg på sin skola. När Elsa skulle säga sin svåraste replik då sa hon fel så det lät jättekonstigt. Alla skrattade så hon blev jätteledsen. Hon gick till sminkrummet, sen kom hennes kompis som också var med och gjorde massor av roliga grejer så Elsa glömde bort vad som hade hänt. Efteråt gick hon ut på scenen och sa rätt resten av föreställningen. När hon gick hem var hon jätteglad och hennes föräldrar var jättestolta.

Fanny, Bergaskolan, Malmö

✏️

Victor skulle spela fotboll match. Han spelade i Guf och de skulle möta Sandåkern.De var final. Det andra laget leder med 5-0. Vid halvlek får Victor en straff. Han sätter den, rakt i krysset. Matchen vänder. Victors lag vinner med 7-5. Hans lag och han vinner en pokal till laget och stenhårt guld får spelarna. Det andra laget får silver och de tackar för matchen. Han blir glad och går hem. Sommarlovet kan nu börja! 

Fredrik, Calshöjdskolan, Umeå

✏️

Viktors favoritsport var fotboll. Han började någon slags lag som hette Mölleby. Han tränade varje onsdag och fredag. Han längtade efter att få börja Malmö FF. Han var jätteduktig och den bästa i sitt lag. Efter några år flyttade han till sitt drömlag Malmö FF. Han blev en stjärna. Han var en av de bästa spelarna och vann nästan varje match. När han var bara 22 år hade han redan vunnit 13 pokaler. När hans karriär var slut hade han vunnit över 70 pokaler. Han var den bästa spelaren i hela världen.

Yunus, Johannesskolan, Malmö

Åk 4

✏️

ALVA!!.. Ett hårt duns hörs och Alva blöder. Hon har snubblat på sina skosnören som hon inte knöt när hon spelade fotboll. Leo, Elsa och Victor samlades runt henne. Tränaren kommer efter och tog henne till sjukhus. Flera doktorer rusar in genom dörrarna.

Några dagar efter var det fotboll igen men ingen Alva. Medan alla hade match var dom ledsna och oroliga för henne.

– Hoppas inget dåligt har hänt med henne, sa Leo till sin kompis Viktor.

– Jag håller med.

Flera dagar senare men ingen Alva.
Flera dagar har passerat och Alva är tillbaka igen. Och alla var glada.

Vida, Fridaskolan, Trollhättan

✏️

Elsa är på fotbollsträning som vanligt med sin bästa vän. Elsa springer med bollen och gör mål. Det står 1-0 till Elsas och Alvas lag. När hon är nära att göra mål ramlar Elsa och bryter benet Elsa får blåmärken. Elsa är hos doktorn och doktorn säger att hon måste sitta på rullstol i ett år. Elsa blir ledsen och börjar gråta. Elsa ringer sin bästa vän Alva som sa att hon kan komma hem till henne. Elsa säger okej. Om du inte spelar, spelar inte jag. Vi kommer alltid vara bästa vänner vad än händer.

Sivana, Fridhemsskolan, Malmö

✏️

Alva öppnade ögonen. Hon hade känt en kall hand intill sin kind. Började hon bli galen? Nej hon var säker. Fönstret var öppet. Hade någon kommit in? Hon gick till fönstret för titta. Hon såg ingenting. Hon gick ut med pyjamas. Hon hörde brorsans raggar musik. Plötsligt såg hon sin brorsa. Han och hans gäng. Varför är de här på natten?

– Mamma! skrek Alva.

– Det är bara jag gumman, sa mamma.

– Du drömde en mardröm gumman och skrek förklarande, mamma.

– Okej då är jag bara nervös för imorgon då ska jag till simningen, det förklarar ju allt, tänkte Alva.

Rayan, Nibbleskolan, Hallstahammar

✏️

Leo går var tredje vecka till sin fotbollsträning och han har köpt nya fotbollsskor. Han har nu om 1 vecka sin första fotbollsmatch och hans lag ska möta Warta. Han är taggad inför matchen. 1 vecka senare, äntligen match mot Warta. Matchen har börjat och det står 1-0 till oss. Leo gjorde målet när hans kompis hade gjort pass till honom. Matchen är nu slut och de vann med 1-0 mot Warta.

Nikola, Bräckeskolan, Göteborg

✏️

Alva hade längtat efter att få börja rida. Hela morgonen så tjatade hon om att hon ville åka. När dom var framme så var det stängt. Alva blev jätteledsen. Alva gick till dörren och började knacka. Ingen svarade. Hon kollade in genom glaset och då så petade någon på hennes axel. Hon vände sig om och där stod stallets ägare Marie. Hon sa att hästarna stod på baksidan och att hon inte skulle vara ledsen. Alva blev jätteglad. Hon hämtade en häst som hette Sabin och dom hade ett jättebra ridpass.

Vanja, Stigensfriskola, Färgelanda

Åk 5

✏️

Elsa tränade varje söndag. Den här dagen hände något oväntat.

Elsa satt i bilen på väg till sin ridträning. Hon längtade, som alltid. När de kom fram såg hon att hon skulle rida Daisy, en brun häst.

På ridlektionen tränar de på att rida i cirklar. Elsa tycker att det är väldigt roligt.

– Då kan vi gå in på cirkeln närmast läktaren, säger ridläraren glatt. Plötsligt börjar Daisy hoppa. Elsa studsar jättehögt. Sedan känner hon en duns och plötsligt ligger hon på marken. Hon börjar gråta. Efter det får hon skritta på Daisy.

Elsa är trött på vägen hem.

Linnea, Ås skola, Nora kommun

✏️

Elsa gick till fotbollsträningen som vanligt den dagen. Men det blev ingen vanlig träning. Det började som vanlig träning, alltså som den brukade. Men i slutet av träningen när dom spelade träningsmatch hände något hemskt när Elsa stod i mål. När hon skulle rädda en boll slog hon huvudet i stolpen och blev medvetslös. Hon togs snabbt till sjukhuset och där berättade dom att hon hade fått en rejäl hjärnskakning och skulle inte kunna göra någonting de närmsta veckorna, bara vila. Efter ett tag gick allt tillbaka till det vanliga men Elsa ställde sig aldrig i mål igen.

Zoey, Dvärsätts skola, Krokom

✏️

Snart skulle simtävlingen börja och Elsa var väldigt nervös. Plötsligt tystnade det i simhallen och domarna meddelade att simtävlingen skulle börja. Elsa förberedde sig. När startsignalen gick, dök hon in och började simma. Men vid första vändningen hände något. Plötsligt grep en hand tag runt Elsas fotled och drog henne neråt. ”Nej!” tänkte Elsa när hon panikslagen försökte dra sig loss. Luften i hennes lungor började ta slut. Men plötsligt tog något tag i hennes hand och drog den uppåt. Hon öppnade ögonen och såg hennes mamma. Hon skulle till skolan. Elsa pustade ut, allt var en dröm. Eller inte?

Rishita, Gemöskolan, Älmhult

✏️

Elsa går i gymnastik. Men en helt vanlig dag på gymnastiken så skulle hon göra flickis. Alla gjorde det på rad. När Elsa skulle göra det hände det som inte fick hända. Hon hoppade bakåt men hon landade snett med handleden och bröt den. Tränarna ringde snabbt ambulansen och den kom snabbt. Hon blev inlagd några dagar och läkarna visste inte om hon skulle kunna träna gymnastik i framtiden. Elsa blev väldigt ledsen. Efter ett tag fick hon glada nyheter, hon kunde börja gymnastik igen! Hon var jätteglad och hoppade runt. Om några dagar ska hon tillbaka till gymnastiksalen.

Thea, Raoul Wallenberg skolan, Skövde

✏️

Leo tränade två gånger i veckan. Leo tränade fotboll på tisdagar och basket på torsdagar. Leo hade ingen vän på träningarna. Leo började spela fotboll på början av säsongen. De hade en jättefin plan. Utanför planen var det mycket hus. Det luktade skog där. När han sprang så kom den varma luften på Leos huvud. En dag mitt på säsongen så kom en ny kille som började spela fotboll.

Leo ville bli kompis med honom. En dag efter fotbollsträningen gick Leo till den killen som hade börjat. Han hette Viktor. Leo frågade honom och Viktor sa: ”Ja jag vill det”.

Josef, Vallsjöskolan, Sävsjö

Åk 6

✏️

Leo hade längtat efter att få börja med fotbollen igen. Efter en lång vinter var det äntligen dags. Leo snörade på sig fotbollsskorna och cyklade upp till fotbollsplanen. Där möttes han av tränaren Peter och sin bästa fotbollskompis Viggo. Tillsammans med laget joggade de ett varv runt planen för att värma upp. Därefter gjorde de några passningsövningar och till slut, vid slutet av träningen var det äntligen dags för match. Peter delade upp pojkarna i två lag. Viggo sparkade igång matchen och passade bollen till Leo. När Leo kände bollen under fötterna visste han: Nu spelade han äntligen fotboll igen.

Emma, Möklinta kyrkskola, Möklinta

✏️

Viktor gick på sin fotbollsträning som vanligt, han längtade efter att skjuta bollen i krysset, Viktor var bra men inte så stark, han blev ofta bortknuffad av dom större spelarna.

När Viktor kom fram till träningen så började dom med en skottövning. Viktor gjorde fem mål. Ett av målen var till och med i krysset. Efter skottövning skulle Viktor och laget köra en dribblingsövning. Viktor dribblade förbi alla men sedan kom Markus, den väldigt stora och starka spelaren. Han tacklade Viktor och Viktor började blöda. Då hjälpte Markus Viktor att komma upp och sa förlåt. Sedan fortsatte dom att spela.

Erik, Bjurslättskolan, Göteborg

✏️

Leo hade längtat efter att få börja på fotboll för hans kompisar spelade i det laget han ville börja i. Han var längtansfull. Första dagen han gick på fotbollsträning så skrattade alla åt honom för att han inte hade fotbollsskor och fotbollskläder. Leo var med på hela träningen fast han var ledsen. När han kom hem så gick han bara till sitt rum och grät. Leo berättade det för sin mamma och de åkte och köpte det han behövde för att han inte skulle bli mobbad. Efter den dagen var Leo inte mobbad på fotbollen mer.

Erik, Möklinta kyrkskola, Sala

✏️

Elina gillar att måla. Hon målar vad som helst. Hon kan måla manga, realistiskt, aquarelle och annat. Idag har hon sin första mangalektion för att hon tycker att hon måste förbättras och hon är jättenervös. Medan hon var på väg till kursen funderade hon på om hon skulle trivas. Men medan hon var i sina tankar hade spårvagnen trafikproblem, hon skulle komma försent. På samma gång visste hon inte vart skulle hon gå. Hon ringde sin mamma och frågade henne var kursen låg. Till slut såg hon att spårvagnen stannade på den rätta hållplatsen. Elina fram kom till lektionen.

Laura, Bjurslättskolan, Göteborg

Åk 7

De bidrag som kom in saknade lärarens jobbmail och blev därför ogiltiga. Alla vinster presenteras via lärarens epost till skolan.

Delta i nästa skrivartävling – deadline 13 maj

Klicka här för att läsa mer om tävlingen.