Vinnarna presenteras!

Tack för alla fina texter! Över 800 bidrag kom in! Eftersom antalet bidrag blev så många gick urvalet till så att jag slumpmässigt drog ett stort antal texter ur potten och utifrån dessa valde jag de bidrag som jag fann intressanta. Jag ville också få en viss geografisk fördelning. Du som vunnit har alltså både gjort ett bra jobb med din text och haft lite tur. Skrolla ner för att läsa texterna och namnen på vinnarna.

Skrivartävling för elever i åk 2-7 • 18 vinster

18 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st.
Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro.
Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text.
Gör så här!

Kategori 1 – åk 2-3 • 2-4 vinster
Kategori 2 – åk 4-5 • 2-4 vinster
Kategori 3 – åk 6-7 • 2-4 vinster

Skriv en text med max 100 ord!

Låt texten vila över natten

När du skrivit din text, läs den högt för dig själv och låt den gärna vila över natten.
Läs den igen nästa dag. Kanske vill du redigera texten, innan du skickar in den till tävlingen.

Ett bidrag per deltagare

Du kan endast skicka in ett bidrag till tävlingen.

Deadline 15 oktober 2021

Deadline för tävlingen är 15 oktober.
Vinnarna utses av mig Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter med vinnarnas förnamn publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Varje vinnare får dessutom ett personligt meddelande via mail till sin lärare.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Skrivartävlingen arrangeras av Författarskola.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Läs om hur jag kan hjälpa dig i ditt eget skrivande.
Läs om skrivarkurserna.

pennvassaren_2

Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@forfattarskola.se

Vinnartexterna finns här!

Åk 2

✏️

Vi blev överraskade
när vi såg en manet
på havets botten.

Och då blev vi
rädda för den
var så stor.

Men vi kom undan
och då tog vi ett
djupt andetag.

Vi dök och när vi
kom ner såg vi
jättefina koraller.

Julie, Tuböleskolan, Skellefteå

✏️

De blev överraskande när dem kom till havets botten. I vattnet såg de cola fiskar. De simmade och såg en bläckfisk och andra fiskar. Därefter simmade de upp till havsytan. Sedan cyklade de och åt hamburgare. Sen cyklade de hem och åt äppelbitar. De såg en Björn som cyklade förbi huset. Sen kallade de på björnen och björnen kom in i huset. De berättade att de hade simmat till havets botten och sett cola fiskar och en bläckfisk och massa andra fiskar.

Ceasar, Karstorpskolan, Lomma

✏️

Det var en gång två barn som hette Lisa och Sam. Dom var ute och badade. En manet var nära att bränna Lisa, så att dom fick passa sig. Plötsligt så kom en fisk. Sam blev rädd. Men sen såg Sam att fisken inte var farlig. När dom kom upp så tog dom ett rött äpple var. Äpplet var sött. När barnen kom hem fick dom hamburgare.

Elly, Storvretaskolan, Uppsala

Åk 3

✏️

Jag heter Elsa och jag älskar att dyka. Jag har en bästa vän som heter Cloe. Hon älskar också att dyka. En dag skulle vi ut och dyka i havet. När vi åkte ut på havet började det åska och mullra så vi försökte komma in igen men det funkade inte. Strömmen var för stark.

Till slut började stormen sakta men säkert försvinna. Då kunde vi äntligen åka hem.

När jag var hemma var hela familjen jätteglad att jag var tillbaks. Jag tänkte när jag skulle sova hur dagen hade varit och det hade varit jättebra och superkul.

Tashi, Albatrosskolan, Lidingö

✏️

Utan vatten skulle inte vi levt, vi skulle dö.
Så varför gör vi så här?
Vi bara slänger det vi inte vill ha, det här måste ta slut nu.
Vattnet gör så vi till exempel kan duscha och dricka.
Förut slängde alla allt det dom inte ville ha i vattnet,
men det var förut vi måste ta tag i detta.
Och om fiskar ser det då tror de att det är mat och så dör de.
Ni som läser denna text, snälla gör något nu!

Lukas, Holmsjöskolan, Karlskrona

✏️

Vi blev överraskade när vi kom till havets botten och såg en cyklande björn.
Det var en grizzlybjörn.
Björnen såg oss.
Det blev en episk fight mellan björnen och oss.
Till slut kastade björnen sin cykel så han grät när den gick sönder.
-MAMMA
Vi gick till ett hus i vattnet (eller vi simmade) där det bodde en gammal gubbe som sa att det växer hamburgare i havet. Vi simmade till hamburgare och åt oss feta.

Elias, Ängås skola, Svanesund, Orust

Åk 4

✏️

Hon stod där de sista minutrarna av jordens existens. Att jorden höll på att gå under förändrade inte hennes vanor, att känna vinden i håret och solen i ansiktet. Hon var vid den plats hon alltid beundrat mest. Hon ville få uppleva känslan en sista gång. Hon försökte att inte tänka på vad som väntade, men hela tiden kändes någonting fel.

Charlie, Klarebergsskolan, Göteborg

✏️

Jag och min familj ska cykla till stranden.
Vi ska dyka under vatten,vi ska hoppa över kanten och vi ska åka på en båt.
Det ska bli så kul.
Mamma hoppar först hon är lite rädd. nu är det lillebrors tur
och sen jag och sist men inte minst pappa.
– Nu kör vi!
– Åh nej jag blev stucken av en manet ajajaj!
Men jag simmar och nu gör det inte ont.
Det var en rolig dag i vatten utom att jag blev stucken av en manet.

Elly, Ankarskolan, Träslövsläge

✏️

Jag öppnar dörren till friheten, tar på mig cyklopen och dyker ner under ytan.
Det är fantastiskt… stora korallrev, fiskar och maneter.
Fiskarna samlas runt mig, jag simmar längre in i det stora korallrevet.
Vattnet blir kallare och kallare.
Jag fryser.
Jag börjar simma uppåt men sitter fast!
Cyklopet blir till aska. Vattnen rinner in i näsan.
Jag skriker, ingen hör.
Jag vrålar högre, ingen hör.
Maneterna kommer, fäster sig vid mig, det bränns.
Jag sliter, drar men kommer inte loss.
Jag ser månen uppe på vattenytan.
De tar mig till stranden.
Tankarna sprids om vad som nyss hänt…

Thea, Rödöns skola, Krokom

Åk 5

✏️

Mona och Lisa cyklade till stranden. Sedan byte de kläder. De badade och hittade en bläckfisk och fiskar.Sedan byte de kläderna och cyklade hemåt.Efter åt de bigmac åt var sitt äpple och tittade på mobilen.

Men plötsligt kom en cirkus björn till Mona och Lisas gård de blev förvånad.De svettades och visste inte vad de skulle göra björnen kom närmare och närmare.Den såg läskigt ut och björnen började attackera men då kom ägaren och bädd om ursäkt och sa att det inte sa hända igen. Sedan gick de in och gick upp till rummet.

Sania, Apelgårdsskolan, Malmö

✏️

Idag ska jag och mina kompisar snorkla i det vackra havet.
Det brukar vi göra en gång varje år.
Jag och mina kompisar har en tradition då vi åker till Rhodos med våra mammor.
Jag och mina kompisar älskar att snorkla i det klarblåa havet!
Det finns så mycket fint i havet, som till exempel dom vackra fiskarna och snäckorna.
Jag och mina kompisar letar varje år efter den finaste snäckan vi hittar och tar med den hem.
Vi har en rätt så stor samling.
Havet är där jag känner mig som tryggast och med mina fantastiska vänner Inez och Felicia!

Sanna, Ludvigsbergskolan, Gävle

✏️

När vi kom till havets botten var det jättefint.
Det var fina fiskar och vattnet var rent.
Vi simmade runt i havet men sen såg vi något.
Vi simmade fram till det vi såg. Det var olika saker på havets botten.
Det var en hamburgare och en cykel och många fler saker där.
Det var inte bra att allt det var på botten, det var inte bra för djuren i havet.
Så vi plockade upp allt och gick till återvinningsstationen.
Vi kastade allt på rätt plats.
Senare när vi skulle simma igen var det rent och jättefint.
Alla var glada.

Safia, Vallsjöskolan, Sävsjö

Åk 6

✏️

Man vaknar upp med salt på tungan
Jag är ett med havet
Går upp och badar, går upp och badar
Solen som skiner
Vågorna som glittrar
Jag lever på stranden
Det är mitt sanna jag
Ljudet från vågorna får mig att somna
Där är det bara bäst att vara
På havet, vid havet
Inget annat spelar någon roll
Här är min plats att vara
På havet, vid havet
Här finner jag ro och tröst
Havet… Nu kommer jag!

Edvin, Hovstaskolan, Örebro

✏️

Det var när jag och mamma dök under vattnet som vi träffade på den konstiga björnen som cyklade utanför sitt hus. Det konstiga var att det var inne i vattnet. Det här havet är verkligen konstigt. Det är väl därför det heter Det märkliga havet.
– Nämen hej på er, sa björnen som cyklade mitt i havet som om han var ute på land.
– Hej, sa jag, hur klarar du av att andas under vattnet?
– Du vet väl att det här är det märkliga havet och man kan göra vad som helst här.
– Oj, kan man göra vad som helst?
– Ja.

Zeinab, Algebraskolan Torslanda, Göteborg

✏️

När jag och min syster kom ner till havets botten så var det fullt av skräp.
Det var massa plastbitar, glas och ett stor nät.
Vi skulle gå upp igen eftersom vi ville inte kliva på allt glas.
Men det var då vi såg en sköldpadda och massa andra fiskar fast i nätet längre bort.
Vi behövde rädda fiskarna tänkte jag.
Jag och min syster tog tag i varsitt hörn och lyfte upp nätet.
Jag såg sköldpaddan och den var riktigt skadad.
Jag tog den till djursjukhuset.
Efter en månad släppte vi den fri i havet.

Julia, Matfors skola, Sundsvall

Åk 7

Endast bidrag från Sverkersskolan i Västra Frölunda kom in.

✏️

Farliga, giftiga och stora maneter finns på Thailands stränder. Trådarna sträcker sig fler tusen meter. En dag är en svensk familj där. De har inte förstått att det finns giftiga manettrådar längs stranden. Så när larmet går är de kvar. En tjej från den svenska familjen får en tråd på sig. Då kommer han, som varit förälskad i henne under hela resan. Flickan har börjat få i vatten i lungorna. Hjärt och lungräddning startar och när hon är kontaktbar kysser han henne av ren glädje och kärlek. Han räddade henne.

Elynore , Drakbergsskolan  Västra Frölunda, Göteborg

✏️

De såg en elefant cykla. Dom bara skrattade. Sen kom elefanten tillbaka med en boll och en trumpet. De började skratta. De gick till stranden för att dyka. Men då såg dom en manet och sprang. De sprang så länge att dom kom hem. Samma dag skulle dom äta hamburgare. Men då hade mamman klätt ut sig till en elefant och alla bröt ut i skratt. Men allt slutade och alla cyklade ut i natten för att bada. Nästa dag gick dom till gymmet för att träna. Men dom hade glömt att ta med sig varsitt äpple.

Sheena, Drakbergsskolan  Västra Frölunda, Göteborg

✏️

Aggghhh!
Maneten brände mig.
– Jag har blivit bränd sa jag till dykledaren.
Alla fick gå upp och ha samling
Jag fick förklara för alla med press och ont i benet.
– Jag blev bränd av en brännmanet, i sydafrika!
Jag fick åka till sjukhus.
– Kommer jag dö?
Jag svimmar när jag tänker på det.
Jag vaknar upp… Helt vit, är jag död?

Elias, Drakbergsskolan  Västra Frölunda, Göteborg

Ny skrivartävling på gång ganska snart! ⭐️

Klicka här för att läsa om skrivartävlingen med deadline 15 november.