Vad händer om djuren tar över staden?

Uppgiften presenterades så här:

Skriv en berättelse med början, mitt och slut, en ögonblicksbild eller en dikt.
Du behöver så klart inte skriva om alla djuren som finns på bilden, utan du väljer ett eller flera.
Berättelsen handlar om vad som händer när djuren tar över staden.

Vinnarna presenteras!

Tack för alla fina texter! Omkring 300 texter kom in till denna skrivartävling! Eftersom antalet bidrag blev så många gick urvalet till så att jag slumpmässigt drog ett stort antal texter ur potten och utifrån dessa valde jag dem som jag fann intressanta. Jag ville samtidigt som jag valde ut texterna få en viss geografisk spridning. Du som vunnit har alltså både gjort ett bra jobb med din text och samtidigt haft lite tur. Skrolla ner för att läsa texterna och namnen på vinnarna.

Allra längst ner på sidan finns länken till decembers skrivartävling!

Något i texterna kan ha blivit redigerat

Om en elev har tappat bort en bokstav någon stans eller gjort någon annan liten miss, har jag redigerat detta.

Upp till 18 vinster i potten

Upp till 18 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st.
Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro.
Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text.

Kategori 1 – åk 2-3 • 2-3 vinster/årskurs
Kategori 2 – åk 4-5 • 2-3 vinster/årskurs
Kategori 3 – åk 6-7 • 2-3 vinster/årskurs

Skriv en text med max 100 ord!

Din text ska vara kort, max 100 ord.

Deadline måndag 15 november

Deadline för tävlingen är 15 november.
Vinnarna utses av mig Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter med vinnarnas förnamn publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Varje vinnare får dessutom ett personligt meddelande via mail till sin lärare.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Skrivartävlingen arrangeras av Författarskola.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Läs om hur jag kan hjälpa dig i ditt eget skrivande.
Läs om skrivarkurserna.

pennvassaren_2

Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@forfattarskola.se

Åk 2

✏️

Det var en gång för länge sedan när människor levde i världen. De lekte och hade det kul, tills en familj fick en hund. Alla deras vänner ville klappa hunden. De fick fler och fler djur tills hela huset var fullt av djur. Den familjen sålde alla djur de hade och fler och fler människor fick djur tills hela staden var full med djur.

Djuren tog över världen och det var kul. Djuren visade människorna att det va fel att sälja dem. Fler och fler människor flydde från landet. Djuren älskade att ta över världen men en liten hund saknade människorna. Men den lilla hunden berättade det inte för någon för han ville vara med sin flock.

Tyra, Sommarhemsskolan, Uddevalla

✏️

Tänk om alla människor flyttar iväg från staden
men inte tar med sina husdjur???

Alla djur är galna i staden.
Kaninen hoppar från tak till tak.
Hunden springer och jagar katten från gata till gata.
Fåret går till frisören och giraffen badar i Gustavsvik.
Imorgon blir det kaos på stranden.
Djuren hoppade och badade

Men hur går det för människorna?
Det är lätt att förstå det.
De flyttade till en annan stad så klart.

Jacob, Sörbyängsskolan, Örebro

✏️

Det var en gång en massa människor i en stad. De hade det trevligt. Men en dag förändrades allt. Det var en djurarmé på väg mot staden. De ville ta över stan! Alla människor var rädda och sprang i väg. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah ooooooooooooooooooooooooooooooooh. 

Ett av djuren var en hund med en gul boll men det var inte vilken boll som helst. Det var en gul bomb. Ett annat djur var en katt och den katten tänkte riva ner allt i staden. Ett annat djur var en sköldpadda och den sköldpaddan hade turbo i baken.

Men en dag förändrades allt igen. Människorna lyckades ta över staden.

Viggo, Karstopskolan Norra, Lomma

Åk 3

✏️

Om giraffer skulle ta över staden skulle dom äta upp alla blad på träden och knuffa sönder fönstren och sticka in huvudet och äta upp alla plantor. Dom skulle såga sönder biltaket på bilen så deras halsar skulle rymmas. Om katter skulle ta över staden skulle dom dricka upp all mjölk och äta upp all kattmat i affärerna. De skulle klättra upp i träden och inte kunna komma ner.

Tindra, Norsjöskolan, Norsjö

✏️

Hej!
Jag heter Bruno och är hund. Jag lever i krig. En dag så kände jag och mina djurkompisar att vi måste göra något. Vi började med att springa till våran kungs hus. Kungen hade en hund så vi pratade med kungens hund som hette Kristina. Kristina var snäll, och sa ok. Vi kom dit varje dag och vi pratade om tekniker. Vi kom till slut på världens bästa plan. En dag under kriget så sprang vi runt och nästan hypnotiserade alla (av vår söthet). Kriget slutade… djuren fick bestämma i landet och det blev aldrig krig igen.

Yasmine, Vallastadens skola, Linköping

✏️

Kaninerna skulle äta alla morötter när det inte finns människor. Katterna skulle äta alla fiskar. Sköldpaddorna skulle vara glada när det inte finns skräp och plast. Människor skulle inte finnas när dom tog över staden. Det skulle finnas fler djur. Det kan vara grisar, kycklingar och kor och andra djur när det inte skulle finnas jägare. Giraffer skulle äta löven och ändå ha sin blå tunga. Och om människor aldrig fanns, då skulle det finnas fler blåvalar och gorillor. Och det skulle inte finnas covid19. Det skulle finnas mer plats för djuren.

Danny, Tuböleskolan, Skellefteå

Åk 4 – bidrag endast från 2 skolor

✏️

Hunden Issa ligger och snarkar i sin korg. Hon ligger blickstilla och drömmer om att hon är kung. I staden finns det bara hundar. Det är en lugn stad med snälla hundar. En dag så kommer det onda hundar till stan. Dom goda hundarna och dom onda hundarna börjar fightas. Kungen Issa kommer ut ur sin lyxiga hundkoja och beordrar sina hundar att sluta fightas mot dom onda hundarna men dom lyssnar inte. Kungen Issa skickar ut sina livvakter och beordrar dom ordentligt. Då lyssnar hundarna. Efter fighten blev dom onda och dom goda hundarna vänner och Issa vaknade.

Morris, Björkrisskolan, Kungsbacka

✏️

Alla de 16 girafferna kände sig dåligt behandlade och illamående när de var inne i sitt zoo. Så en mörk kuslig kväll bestämmer de sig för att fly. Det går bra ända tills de stöter på några poliser. Tillslut springer de bara iväg och på vägen gör det sönder massa hus och parker. Problemet är att alla människor är arga på girafferna, så de fortsätter ända tills de blir riktigt kaos i staden. Då kommer till och med militärerna och krigar mot girafferna. Snart kommer girafferna också gå till anfall. Girafferna segrar och lever fria i resten av livet.

Olle, Björkrisskolan, Kungsbacka

✏️

Jag känner doften av en blöt hund som ligger och flyter på vattnet och dricker av det kalla vatten.

Jag ser en apa som tagit sig upp på den högsta skyskrapa som finns i staden. Apan håller på att kasta bananer på alla giraffer som går i studenttåg.

Jag hör alla husdjur som firar kalas.

Jag känner att en massa fåglar håller på att äta upp mina pumpafrön som jag har i fickan.

Jag känner smaken av banan i munnen för att en apa har tagit en stor banan och stoppat upp den i min mun.

Nora, Kungliga Svenska Balettskolan, Stockholm

Åk 5

✏️

Om katter skulle ta över världen skulle världsspråket bli mjawiska och alla affärer skulle sälja kattmat. De kommer bajsa överallt och det kommer lukta jätteäckligt! Men det bryr de sig inte om. Men de skulle inte kunna göra någon mer kattmat för de kan inte slakta eller laga mat så de skulle svälta, tills de kom på att de kunde äta fiskarna med små ben i sig. Men katter gillar inte vatten för då fryser de och då kom de på att de kan ta filtar på sig. Katterna har det bra men inte fiskarna, de har det lite jobbigt.

Elin, Fridaskolan, Uddevalla

✏️

Jag vaknade och såg något konstigt, men jag kanske bara inbillade mig. Eller var det sant? Jag vet inte men jag tyckte mig se stora djur, men det kan ju inte vara sant.

Den här dagen skulle jag på utflykt till Mariaparken med skolan. När vi var framme såg jag en giraff i gungan, ett får som åkte rutschkana och två rådjur på gungbrädan. Men sen märkte vi att de kom emot oss, och då sa fröken att vi måste springa till skyddsrummet. Vi hann springa in i sista sekund. Neeej!!!

Elsa, Vilans skola, Nacka

✏️

Jag hör ett lejons rytande, en ankas kvackande och en gris grymtande. Grisen rullar sig lyckligt runt i en stor lerpöl, medan chimpansen sitter uppe i trädet och kastar ut bananer på gatan. Det luktar konstigt, det luktar bajs, hundbajs. Labradoren har fått syn på en stor boll och springer med full fart mot den med nosen i vädret. Gorillan däremot sitter i ett ganska så trasigt klassrum och verkar försöka lära ut något till de andra djuren. Elefanten däremot verkar ha det väldigt roligt med polishatten på huvudet och den svarta batongen svängandes i snabeln.

Nathalie, Kungliga Svenska Balettskolan, Stockholm

Åk 6

✏️

Vad händer om djuren tar över?

Den tjocka katten Bob springer runt med en gul BOLL i centrum och skryter som en åsna medans hunden,giraffen och sköldpaddan äter på den fina pizzerian som fåret shaun har dekorerat. 

En dag bestämde sig fjärilen att ta en kopp kaffe en liten bit från pizzerian.

På vägen dit träffade hon Bob den tjocka katten med hunden och giraffen de bestämde sig att de skulle till kaffet tillsammans och sedan gå och shoppa lite kläder till julafton.

Nu är de klara med att shoppa i de blåa staden och är jätte jätte glad.

Sali, Ellenkeyskolan, Hisings Backa, Göteborg

✏️

Det var när jag och min vän var på väg hem från skolan. Vi blev så chockade, parken såg inte ut som en vanlig park utan som en djurpark. Det va fullt med giraffer, katter, hundar och får. Dom sprang runt och attackerade människorna där. En giraff sprang mot mig och min vän och jag fick nästan en hjärtattack. Jag trodde den skulle attackera mig men det gjorde den inte. Den bara stod där och stirrade på oss. Sen sprang alla djuren in mot skogen utan att vi hade gjort någonting.

Fatima, Algebraskolan, Göteborg

✏️

Vad skulle hända om djuren tog över världen?
Tänk om man en dag skulle gå till skolan och när man kommer in i klassrummet så är det inte läraren som står framför den stora tavlan utan en lång fläckig giraff. Eller om man på en helt vanlig lördag, när man har valt det godaste godiset för kvällen och ska ställa sig i kön, så står en grön gammal sköldpadda framför en. Det låter ju knäppt, men tänk om det faktiskt hade varit så att istället för vanliga nyhetsreportrar som läser upp tråkiga nyheter så hade det varit elefanter och björnar.

Celinr, Kungliga svenska balettskolan, Stockholm

Åk 7 – ingen vinnare

Ny skrivartävling i december!

Klicka här för att läsa om decembers skrivartävling. Deadline 15 december.