Bildkort från OH-serien som utgångspunkt

Ansiktet till vänster kommer från Persona-kortleken (konstnär: Ely Raman) och de övriga bilderna från Resilio (konstnär: Emilie Marti).

Under mina skrivarkurser bryter jag nu och då av med kortskrivande med bildkorten, för att hjälpa deltagarna att hitta tillbaka till sin kreativitet, släppa prestationskraven och bli av med skrivkrampen. Korten är spridda över hela världen och används i terapi och coaching eller i helt privata sammanhang för att stimulera, underlätta och fördjupa samtal.

Längst ner på sidan finner du vinnartexterna!

Gör så här!

Följ instruktionen och skriv in din text i formuläret längst ner på sidan.

  1. Låt din text starta med följande ord: Hon hade inte förstått (att)…
  2. Kvinnan till vänster är huvudkaraktären. Du kallar henne hon, ger henne ett namn eller skriver i jag-form.
  3. Huvudkaraktären förflyttar sig genom bilderna från vänster till höger. Du ”skriver av” och tolkar akvarellerna på ditt eget sätt och skriver texten i den form du själv önskar.
  4. Följande ord ska ingå i texten: verkstad, risk, kattunge och lögn. Du kan böja orden: verkstaden, riskerna osv. I texten använder du orden i den ordning du själv bestämmer och du kan ha med samma ord vid flera tillfällen om du vill. Du skriver de 4 orden med VERSALER i texten för att det ska bli enkelt att se dem. 
  5. Sätt klockan på ca 10 minuter och börja skriva på en gång! Max 100 ord. 

Varför kombinera bilder och ord?

Under mina skrivarkurser visar det sig hela tiden hur förlösande det är att använda bilder tillsammans med given början och förutbestämda ord. Vägledning kommer genom de ord som är utgångspunkten och texten blir en helt annan än om inspirationen endast kommit från bildkorten. Det blir spännande att upptäcka hur olika bilderna och orden kan tolkas!

Varför skriva med tidsbegränsning?

Om du deltagit i en av mina kurser hade jag gett dig en tidsbegränsning för att skriva texten. Skyndsamheten låter orden rinna till utan att du hinner tänka och du blir ofta mer nöjd med denna snabbskrivna text än om du hade haft en hel dag till ditt förfogande. ”Var fick jag det här ifrån”, frågar du dig kanske. Därför föreslår jag att du begränsar tiden genom att sätta klockan.

Tips! Låt texten vila över natten

När du skrivit din text, låt den gärna vila över natten. Redigera texten, innan du skickar in den till tävlingen. Se efter så att du har skrivit de 4 orden med versaler. Jag förbehåller mig rätten att korrigera små missar i texterna.

Vem kan delta i denna amatörtävling?`

Du som älskar att skriva kan delta! Om du arbetar professionellt med skrivande kan du inte skicka in ett bidrag. Minimiålder för deltagandet är 15 år.

Ett bidrag per deltagare

Du kan endast skicka in ett bidrag till tävlingen.

Upp till 5 vinster delas ut

Vinstalternativ 1
Presentkort, värde 300 kr. Med presentkortet kan du göra din egen bok på Solentro. Du skapar en fotobok eller en bok med endast text.

Solentro

Vinstalternativ 2
Skrivarkväl via Zoom värde 375 kr: ”Skrivglädje! Bli av med din skrivkramp på 2 timmar!” Datum: 18 oktober kl 19-21. Klicka här för att läsa mer om denna inspirerande och glädjefyllda skrivarkväll. Bildkort © OH-cards.com, beställes i Sverige via bildkort.nu.

Deadline 12 oktober

Deadline för tävlingen är 12 oktober. Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte. Beslutet kan inte överklagas. Texter med vinnarnas namn publiceras i Inspirationsbrevet från Författarskola.se samt på Facebook. Varje vinnare får dessutom ett personligt meddelande via mail. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Skrivartävlingen arrangeras av Författarskola.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson som är denna skrivartävlings fotograf.
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. 
Läs om hur jag kan hjälpa dig i ditt eget skrivande. Läs om skrivarkurserna.

pennvassaren_2

Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur. Har du frågor, maila mig: veronica@forfattarskola.se

Välkommen till en självbiografisk skrivarkurs i februari!

Klicka här för att läsa om den självbiografiska skrivarkursen 8-12 februari.

Vill du att jag slår dig en signal?

Jag bjuder dig på ett kostnadsfritt inspirationssamtal, för att du ska bättre ska förstå vad de olika skrivarkurserna innehåller och kunna välja den som passar dig bäst. Klicka här för att boka en tid, så ringer jag upp dig. Ifall det inte finns någon tid som passar dig, skicka ett mail: veronica@forfattarskolas.se så hör jag av mig.

Inspirationsbrev – få skrivtips och kursinformation

Klicka här och få ett exempel på vad ett inspirationsbrev kan innehålla. Jag skickar ut brevet nu och då, ger skrivtips och informerar om mina kurser. Klicka här för att anmäla dig. Du kan avregistrera dig när du vill.

Vinnartexterna presenteras här

Det blir många vinster den här gången! Helt underbart att läsa alla kreativa lösningar på att använda orden med både djup och komik. Alla har vunnit första pris!

✏️

Jag hade inte förstått att jag hade blivit bedragen. Alla de gånger den förlamande kraften hade fått mig att tro, att jag aldrig kunde höra till. Aldrig passa in.
LÖGNer födda i ondskans VERKSTAD, hade styrt mig med osynliga trådar. Och jag hade lydigt dansat med och trott att jag var defekt.
Så mötte jag honom och vågade RISKen. Han älskade mig och fick mig att vandra i riktning mot livet- På ostadiga ben som en nyfödd KATTUNGE.
Skammens lögner förlorade sin makt och jag gav mig av. Mot nya äventyr, på kärlekens vatten.

Pernilla Eklund

✏️

Hon hade inte förstått att gruppterapin kunde ge henne en sådan inre frid. Ett lugn Hannah inte förmådde sig att nå i livets skenande VERKSTAD. Där ute kände hon sig som en marionett styrd av sin egen och andras LÖGNER. Här tog Hannah RISKEN att likt en KATTUNGE närma sig andra på ett oskyddat vis. Inom gruppen bytte hon LÖGNEN mot lugnet. Att vara öppen, ärlig och att inte dömas gjorde henne gott. Tillsammans är de som en helande kraft. Ensam är inte starkast. Tillsammans får och ger man energi. Vi förbereder oss för alla livets framtida mödor och äventyr.

Mikael Jokinen

✏️

Hon hade inte förstått att det var en RISK att gå på släktträffen. Hon, som annars var en självständig och stark kvinna blev som vanligt till en beskedlig liten KATTUNGE och gjorde allt man bad henne. Hon hjälpte till med disken och passade barnen samtidigt som det knöt sig i magen på henne. I sin VERKSTAD hade hon en kanot som hon byggt alldeles själv och aldrig visat någon. En dag ska jag ta den till sjön, sa hon sig själv. Då kommer jag att känna mig fri från alla andras viljor. Men hon visste att det var en LÖGN.

Kristina Lännström

✏️

Hon hade inte förstått att det hade gått så lång tid. Det hon hade förträngt. Sekten, hon kunde säga ordet nu, i alla fall för sig själv.
Nu låg minnena samlade och i ordning; Slitet i VERKSTADEN, den ständiga hungern och de oändligt många seanserna. Men hon mindes också ljusglimtarna skogen, havet och KATTUNGARNA. Hon hade blivit hjärntvättad och manipulerad, så som man blir i sekter. Men nu kunde hon också se slutet, LÖGNERNA som fick henne att fatta det svåra beslutet.
Flykten med RISKEN att bli upptäckt och den långa paddlingen. Hon måste ha varit stark, och modig…

Miguel Lara

✏️

Hon hade inte förstått ett ord av vad han sa i telefonen. Mannen pratade japanska, det gjorde inte hon. Tack vare Google Translate kom ändå studiebesöksgruppen till VERKSTADEN på utsatt tid. En vit LÖGN om en bortsprungen KATTUNGE ursäktade hennes sena ankomst. Hon kände sig fångad av tiden, som om hon själv inte rådde helt över sitt liv.
Medan besökarna provade skorna hon ställt fram, gled hennes tankar iväg. Det hade verkligen varit en stor RISK med skofabriken, hon hoppades det skulle visa sig mödan värt, att hon inte bara slängt pengarna i sjön.

Frida Clewemar

✏️

Hon hade inte förstått att det fanns en RISK i att vara mild och go’ som en KATTUNGE … Hon hade försökt att leva som familj och vänner förväntade, utan att ta hänsyn till sig själv.
Drömmen om maroinetterna i dockmakarens VERKSTAD väckte henne. Hon fick syn på hur trängd hon känt sig. Hur ensam hon varit mitt i en cirkel av folk. Och hennes paddling mot strömmen … ständig energiförlust.
Hon skulle bryta sig loss från LÖGNEN och sätta sig själv främst – kärleksfullt, omhändertagande, utan bortprioriteringar och andrahandsval. Bryta och byta mönster. Stå upp för sig själv.

Ulrika Clewemar

✏️

Hon hade inte förstått sin plats i VERKSTADEN. Kollegorna kunde skratta åt alla RISKER som dagligen togs, alla nyheter som hördes på radion. Men hon själv, ansiktslös i jämförelse , tyckte allt lät som en LÖGN. Var hon också en LÖGN? Som kunde sitta bland dem och inte synas? Var hon endast en docka, vars trådar en jagande KATTUNGE drog i med sina sylvassa klor? I jämförelse med de andra var hon barfota, utanför gruppen, och påväg emot en helt annan horisont. Vågorna under hennes farkost var främmande men också så nära, närmast. Närmre än allt det andra.

Angelica Bratt

✏️

Hon hade inte förstått att återträffen skulle bli såhär. Hon ville stå upp för den lilla sårade flickan, tonårstjejen med ångesten låta dem se kvinnan hon är idag. Göra VERKSTAD av metoo. Säga ifrån.

Alla hade fallit in sina gamla roller. Hon själv, den tysta fula tjejen, sportiga äckliga Thomas, rika sarkastiska Anders och vackra Malin spinnande som en kelsjuk KATTUNGE. Alla med vuxen scenkostym i skolpjäsen ”gemenskap och LÖGN 20 år senare”.

Hon står rakt i sitt hörn, masken på, leendet fastklistrat och skriker inombords. Det borde ha funnits en varning i inbjudan. Gå på egen RISK.

Ann-Sofie Gustavsson

✏️

Jag hade inte förstått vilka krafter jag verkligen besitter. Att mitt inre var en magisk VERKSTAD, som gjorde att jag kunde styra gruppen och få älvorna att ihärdigt dansa på kommando.
Ibland tog jag RISKEN att förvandla mig till en KATTUNGE och sprang omkring bland fötterna på folk. Orädd och nyfiken. För att sedan ihärdigt ge mig ut på äventyrets hav i en skepnad av säkerhet.
Jag hade helt enkelt inte förstått vilka övernaturliga förmågor jag hade. Jag hade heller aldrig trott att jag var en sådan formidabel LÖGNARE.

Louise Sahlberg & John Wide

✏️

Hon hade inte förstått att hon var utan ansikte förrän nu.
Helt osynlig för familjens och vännernas blickar. Ändå en marionett.
Inte förrän nu gick det upp för henne att hon levt med en LÖGN.
Kanske RISKEN att avslöja sanningen förbjudit henne att se klart.
Hon gick in i sin VERKSTAD. Det var där hon kunde tänka, minnas, gråta…
Hon mindes tydligt alla samlade i en ring runt omkring henne medan hon själv var osynlig. Fanns inte.
En KATTUNGE strök sig oväntat mot hennes ben
och plötsligt kunde hon se det hav av frihet som bredde ut sig framför henne.

Lenette Ahnstedt

✏️

Hon hade inte förstått att hennes familj
inte längre fanns kvar i VERKSTADEN,
utan att de lämnat henne ensam i den dunkla morgontimmen.
Hon hade läst Bibeln och Det ondas blommor
och nu dansade hon till demonernas menuett.
Hon hade behandlat självföraktet som en öm KATTUNGE
och ristat in dårarnas försvarstal i ankeln när hon
stod i ring och svor deras ed.
Jag hade tagit många RISKER och befann mig nu mitt ut i Atlanten
där jag försökte dränka alla de LÖGNER jag skapat
under den tid då jag lät tomheten festa i mina vener.

Rasmus Ström

✏️

Hon hade inte förstått att familjen levde med en stor LÖGN.
Zitronella ömmade för sin lillebror.
Varför levde han i en fantasivärld?
Zlatan satt på sitt rum med sin KATTUNGE.
Där levde han i en annan värld.
Med RISK för att bli familjens hackkyckling.
Zlatan döpte sina spökfigurer.
Satan, Djävulen och Belsebub.
Familjen däremot samlades ofta för utelekar.
Det sammansvetsade den udda familjen.
Ibland blev det alla slags äventyr.
Alla måste vara med bestämde fadern.
Men Zlatan ville inte vara med.
I VERKSTADEN stod familjens kanot.
Zlatan tog den och gav sig iväg…
Han klarade inte längre av faderns övergrepp !!

Lena Öhrn

✏️

Hon hade inte förstått att det skulle vara samtliga från konstnärskollektivet som skulle träffas. Det kändes som en stor RISK att delta i denna återträff. De hade arbetat i samma VERKSTAD flera år efter avslutat utbildning. Hon kände sig olustig inombords, tänkte tillbaka på de LÖGNER och svek som hon upplevt, en marionett som man drar i trådarna. Hon ser ner på de andras fötter innan hon lyfter blicken och ser var och en i ögonen nickar hejande, samtidigt stryker en KATTUNGE henne runt vaden. Hon lyfter blicken längtansfullt ut över vattnet och ser då en man i en kanot.

Inger Ahlström

.