Vinnartexterna presenteras längst ner på sidan

Bilderna kommer från kordleken Resilio – konstnär: Emilie Marti

Under mina skrivarkurser bryter jag nu och då av med kortskrivande då bildkort inspirerar. Bildkorten hjälper deltagarna att hitta tillbaka till sin kreativitet, släppa prestationskraven och bli av med skrivkrampen. Korten är spridda över hela världen och används i terapi och coaching eller i helt privata sammanhang för att stimulera, underlätta och fördjupa samtal.

Detta var uppgiften:

Följ instruktionen och skriv in din text i formuläret längst ner på sidan.

  1. Låt din text starta med följande ord: Ingen hade kunnat ana…
  2. Arbeta dig igenom bildkorten från vänster till höger.
  3. Du ”skriver av” och tolkar akvarellerna på ditt eget sätt och skriver texten i den form du själv önskar.
  4. Följande ord ska ingå i texten: MINNE, HAMMARE, TESKED och KÄRLEK. Du kan böja orden: minnena, teskedarna osv. I texten använder du orden i den ordning du själv bestämmer och du kan ha med samma ord vid flera tillfällen om du vill. Du skriver de 4 orden med VERSALER i texten för att det ska bli enkelt för mig att se dem. 
  5. Sätt klockan på ca 10 minuter och börja skriva på en gång! Max 100 ord. 

Varför kombinera bilder och ord?

Under mina skrivarkurser visar det sig hela tiden hur förlösande det är att använda bilder tillsammans med given början och förutbestämda ord. Vägledning kommer genom de ord som är utgångspunkten och texten blir en helt annan än om inspirationen endast kommit från bildkorten. Det blir spännande att upptäcka hur olika bilderna och orden kan tolkas!

Varför skriva med tidsbegränsning?

Om du deltagit i en av mina kurser hade jag gett dig en tidsbegränsning för att skriva texten. Skyndsamheten låter orden rinna till utan att du hinner tänka och du blir ofta mer nöjd med denna snabbskrivna text än om du hade haft en hel dag till ditt förfogande. ”Var fick jag det här ifrån”, frågar du dig kanske. Därför föreslår jag att du begränsar tiden genom att sätta klockan.

Tips! Låt texten vila över natten

När du skrivit din text, låt den gärna vila över natten. Redigera texten, innan du skickar in den till tävlingen. Se efter så att du har skrivit de 4 orden med versaler. Jag förbehåller mig rätten att korrigera små missar i texterna.

Vem kan delta i denna amatörtävling?`

Du som älskar att skriva kan delta! Om du arbetar professionellt med skrivande kan du inte skicka in ett bidrag. Minimiålder för deltagandet är 15 år.

Ett bidrag per deltagare

Du kan endast skicka in ett bidrag till tävlingen.

Upp till 5 vinster utlovades – men många fler vinnare valdes ut!

Jag är helt förundrad över att läsa alla kraftfulla och underfundiga texter, att jag delar ut fler vinster.

Vinstalternativ 1
Presentkort, värde 300 kr. Med presentkortet kan du göra din egen bok på Solentro. Du skapar en fotobok eller en bok med endast text. Deadline för rabattkoden är 31 december.

Solentro

Vinstalternativ 2
Skrivarkväl via Zoom värde 375 kr: Skrivglädje! Få fart på ditt skrivande på 2 timmar! Datum: tisdag 6 december kl 19-21. Klicka här för att läsa mer om denna inspirerande och glädjefyllda skrivarkväll. Bildkort © OH-cards.com, beställes i Sverige via bildkort.nu.

Skrivartävlingen arrangeras av Författarskola.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson 
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. 
Läs om hur jag kan hjälpa dig i ditt eget skrivande. Läs om skrivarkurserna.

pennvassaren_2

Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur. Har du frågor, maila mig: veronica@forfattarskola.se

Välkommen till en skrivarkurs i januari & februari!

11-15 januari
Klicka här för att läsa om den självbiografiska skrivarkursen för kvinnor 11-15 januari.

27-29 januari
Klicka här för att läsa om den självbiografiska skrivarkursen för kvinnor 27-29 januari.

8-12 februari
Klicka här
för att läsa om den självbiografiska skrivarkursen för kvinnor 8-12 februari.

Vill du att jag slår dig en signal?

Jag bjuder dig på ett kostnadsfritt inspirationssamtal, för att du ska bättre ska förstå vad de olika skrivarkurserna innehåller och kunna välja den som passar dig bäst. Klicka här för att boka en tid, så ringer jag upp dig. Ifall det inte finns någon tid som passar dig, skicka ett mail: veronica@forfattarskolas.se så hör jag av mig.

Inspirationsbrev – få skrivtips och kursinformation

Klicka här och få ett exempel på vad ett inspirationsbrev kan innehålla. Jag skickar ut brevet nu och då, ger skrivtips och informerar om mina kurser. Klicka här för att anmäla dig. Du kan avregistrera dig när du vill.

Vinnartexterna presenteras – alla har vunnit 1:a pris!

Upp till 5 vinster utlovades – men många fler vinnare valdes ut!

Jag är helt förundrad över att läsa alla kraftfulla och underfundiga texter, att jag delar ut fler vinster.


🌺

Ingen hade kunnat att ana att Europa skulle slitas sönder
och att den store ledaren längtade efter HAMMAREN och skäran
medan skuggorna från en förlorad tid dansade i kyrkan
och MINNET av solidaritet begravdes på högmässan.
Prästen tog några Teskedar Akvavit i kaffet
och lyssnade när kören sjöng Tryggare kan ingen vara.
I församlingshemmet grät mor och far
för att KÄRLEKEN var likviderad
samtidigt som Moder Jord jonglerade med knivar.
Rasmus Ström, Söderhamn

🌺

Ingen hade kunnat ana hur MINNENA följde den som såg alla, men som ingen såg i tur. Hur blickar och ord som ingen visste hördes, slog som en HAMMARE mot muren som byggts runt den som stod ute i mörkret och såg in. Hur en människa kan känna sig bortglömd, som en TESKED längst in i lådan som ingen ser, när allt man vill göra är att sjunga och passa in. Ibland är det svårt att hitta KÄRLEKEN till sig själv inombords, när allt man vill göra är att blunda och föreställa sig en bättre värld där allt är möjligt.
Marie Kristiansen, Fågelfors

🌺

Ingen hade kunnat ana
att skriveri kunde frammana
MINNEN från illgärningar och en rättegång
krävande, närgången och dagslång.

Förgöra Henne vill jag
med tusen HAMMARslag
och en TESKED hypericum.
Kring mig växte elakt skvaller.
Skamfyllda ord från a cappellakör
tog värre än åklagarens förhör.
Jag avtjänar straff bakom galler
sittande i isoleringsrum.

Men Hennes KÄRLEK är blind.
Kristina Filipson Jonsson, Helsingborg

🌺

Ingen hade kunnat ana att jag stod bakom planket ovanför gubben som letade efter mig. I hans goda MINNE var jag en klen kärring, inte större än gumman som alltid blev liten som en TESKED. Tvärs över gatan såg jag hur hans klubb diskuterade och säkert ojade sig över varför de aldrig hittade galningen. Men jag visste bättre. Det gick att undkomma deras orättfärdiga slutsatser genom att vandra in i kyrkan med min röda peruk och sjunga om äkta KÄRLEK. Där var jag som lyckligast, kunde blunda och drömma mig bort. Sången lät så fint att HAMMAREN i inneörat vibrerade.
Cecilia Karlsson Faudot, Listerby

 


🌺

Ingen hade kunnat ana att vi två skulle hamna så långt ifrån varandra. Jag har ett MINNE av en dröm mot slutet, där jag stod över honom och såg ner, såg ner på hela honom. Jag i glädjegul färg omkring mig, han i ledsamt blå. Folk hade börjat prata mörkt om oss, det hörde jag. Förr hade dom lovsjungit oss. Jag fortsatte att försöka ösa KÄRLEK i oss, men jag hade bara en TESKED mot hans HAMMARE. Så nu står jag här, ensam och blint jonglerandes med livet, och det hade inte kunnat kännas mer rätt.
Fredrik Palmqvist, Malmö

🌺

Ingen hade kunnat ana den längtan som växte sig starkare och bredare i hennes inre. Hans själlösa uppsåt gav KÄRLEKEN ännu mer bränsle på elden. Det var hon mot resten. Den krävande publiken predikade i kör. Som en HAMMARE mot hjärtat förstod hon att ljudet från åhörarnas omdömen aldrig skulle tystna. Han kanske inte hade kvar MINNET av deras stulna framtid – och hon hade inte en tanke på att ge upp. Det var som att leva i blindo. Som att äta soppa med en TESKED. Alltid en utmaning. Aldrig tillräckligt. Han och hon. Hon och dom.
Sofia Donner, Åland

🌺

Ingen hade kunnat ana…. Ingen.

I kyrkokören upplevde hon lugnet. MINNEN och KÄRLEKEN vävdes ihop med psalmsången till en himmelsk nektar som hon med TESKED smuttade på. Ibland berättade hon om sina känslor och MINNEN som hade dykt upp medan hon med kören sjöng till Guds ära.

Hon trodde att hon hade hittat sitt livs KÄRLEK. Men när hennes älskade velade fram och tillbaka, orkade hon inte mer. Hon ville ha en man. Inte en veling. Känslorna tog överhanden. Inspirerad av romaner och filmer kändes det som om hon hade greppat en HAMMARE och gjort slag i saken.
Helena Gustafsson, Ljungby

🌺

Ingen hade kunnat ana att stress kan avbildas. Inte sällan etsar sig stressfulla minnen fast likt en grottmålning. MINNET av en maktbalans utan stabilisering där människors blickar bränner baknacken kan skapa leda till psykiskt drunknande. Många känner istället sårbarhet framför grupper av människor, genom ett fönster syns svetten rinna vid tinningarna på talaren. Samma effekt kan sångaren genomlida, ett tal är som en ensam sång, men även i en kör kan en TESKEDS mängd nervositet få samma effekt som en HAMMARE mot glas. Vi kan som resultat stå i blindo, avtrubbad från KÄRLEK till varken liv eller nöjesverksamhet.
Ida Vestberg, Ånge

 

🌺

Ingen hade kunnat ana att jag med mitt dåliga MINNE skulle komma ihåg allt. Jag kallades till rättegången. Domaren stirrade på mig. Åklagaren bad mig berätta vad som hände.
”Vi satt i mörkret vid panoramafönstret. Allas hårda ord riktades mot henne. Plötsligt hördes kören på utegården. Deras sång klingade klart i kvarteret. Damen längst åt höger höll takten med två TESKEDAR. Vi hörde sedan hur det slamrade till på golvet. Där låg en HAMMARE. Bredvid låg min KÄRLEK. Det blödde från ett sår i huvudet.” Snyft. ”Hon hade många bollar i luften, kunde även jobba med förbundna ögon.”
Eva Möller, Fårösund

🌺

Ingen hade kunnat ana hur liten jag kände mig trots att jag hade alla de yttre attributen. Orden hon uttalade slog mig som med en HAMMARE och tidigare händelser dök upp i mitt MINNE. Redan i skolan hade jag känt mig udda och olika människor hade gröpt ur en liten bit var av mitt hjärta, som med en TESKED i en kivihalva. Sången och musiken hade hjälpt mig uthärda MINNENA. Där var jag som i en helt annan värld. Avskuren från allt som försökte störa min tanke. I den stunden kände jag bara doften av KÄRLEK.
Lenette Ahnstedt, Smålands Farstorp

🌺

Ingen hade kunnat ana att den känsla av skam och undergivenhet jag fylldes av när jag var med dig, endast handlade om att vilja bli bekräftad, lyssnad på, älskad. Jag ville fylla min värld med MINNEn som byggde på sammanhang och KÄRLEK. I stället kastades mina sköraste sidor runt som i en slänggunga på ett nöjesfält. Jag svävade runt och du styrde. Dina ord landade i min själ likt slag från en HAMMARE som envist siktar och slår mot en redan krökt spik. Ensam på ett café, ljudet av en TESKED som faller. Jag vaknar. En annan tid. Min tid.
Karin Markeryd, Täby

🌺

Ingen hade kunnat ana vad som dolde sig inom honom. Han hade rest en hög mur, omöjlig att klättra över. Varken slägga eller HAMMARE kunde rasera den. Han var avskärmad från verkligheten. Saker pågick i rum där han befann sig, men han tittade på utifrån. Oftast nådde inte ens människors röster honom. Istället hörde han musik. Var det kom ifrån visste han inte. Men någonstans i hans MINNE fanns en sång. En sång som gjorde att han såg det ingen annan kunde se. Ibland nynnade han med till den. Allt jag vill ha är en TESKED full av KÄRLEK…
Sanna Ivarsson, Göteborg

🌺

Ingen hade kunnat ana vad som skulle hända den här höstkvällen . Kören HAMMAREN hade just avslutat sin körövning när allt ställdes på ända och förutsättningarna ändrades radikalt. Allt som kören stått för och som uppfattats som rätt och riktigt rycktes upp med rötterna och kastats runt i luften styrd av ett förblindat hat. Jag har ett dunkelt MINNE av hur det konspirerats och agiterats för förändring och att känslorna alldeles svämmat över, hur kaffekoppar och TESKEDAR kastats i väggen av upprörda medlemmar på ett möte.
Rättvisa har nu skipats. Vi kan gå vidare och möta nya körmedlemmar med KÄRLEK och respekt.
Barbro Rydberg, Göteborg

 

🌺

Ingen hade kunnat ana att det var jag. Jag tummade på min biljett där jag stod i gaten. Ett tag hade jag varit rädd att TESKEDEN skulle avslöja mig. Men de hade trott att mordvapnet varit en HAMMARE. Vilka amatörer! Utredningen blev nedlagd i brist på bevis. Jag log för mig själv. Så enkelt att lura dem. Han som sjunger i kyrkokören och verkar så KÄRLEKSFULL. Ha! Se till att jonglera med rätt koder och de blir blinda. Transaktionen var nu fullbordad och skulle inte gå att knyta till mig. Hon var nu ett MINNE blott och jag var fri.
Pernilla Eklund, Limna Limneskog

🌺

Ingen hade kunnat ana vad som doldes under den mäktiga domarkappan.
Hon hade just friat den tilltalade som hon nu såg gå sin väg ut till friheten. Sanningen var att domaren själv visste vilka som begått gärningen.
MINNET av händelsen hade diskuteras i kretsen av de inblandade medlemmarna i kyrkokören.
Offret hade matats med en TESKED av giftet som blandats i hans dryck efter konserten. HAMMAREN hade de använt som en extra åtgärd, giftet tog inte som planerat.
KÄRLEKEN mellan körmedlemmarna emellan var prövat.
Moder Justitia hade talat och blundat för sanningen.
Skulle de bli förrådda?

Carina Åslund, Hudiksvall

🌺

Ingen hade kunnat ana vilken vändning Ivars liv skulle ta den natten. Tur att just Marianne fann honom. MINNET av mötet med cheferna tyngde och sög livsluften ur honom. Hans framtidsdrömmar hade raserats som med en HAMMARE. Marianne anade oråd och tog den vilsne Ivar till Madam Leilas gospelkör. Om någon kunde trolla tillbaka livsluft till karlar som bara hade en TESKED kvar så var det hon. Ivar bjöds på vild gospel och en seans i KÄRLEKENS tecken. Innan natten var slut var hans själ fri som en fjäril. Dagen därpå sa kontorsråttan Ivar upp sig och friade till Marianne.
Therese Andersson, Norrköping

🌺

Jag har inga MINNEN från kvällen, svarar jag. HAMMAREN. Om inte den legat på köksbänken när jag kom hem från kören den kvällen hade jag inte stått här. Fjärilarna i magen flaxar som nattflyn, gömda i skrymslen och hålor tills ljuset lockar fram dem. Skuggfigurerna vid fönstret, vilka är de? Jag förtjänar mitt straff, det är inte det. Men en TESKED arsenik hade varit smartare. Köksluckorna hade inte legat i spillror som trasig KÄRLEK. Jag står framför ett pariserhjul. Domaren har handen mot knappen och bollar med mitt liv.
Inger Keivanlo, Karlshamn

🌺

Ingen hade kunnat ana hur hans MINNEN av att någon såg ner på honom, gjorde honom helt paralyserad i vissa situationer. Det hände både när han undervisade och när han försökte slappna av genom att sjunga i kör. Hans stora KÄRLEK hade påstått att det var frigörande med sång. Kunde det vara sant när hjärtat slog som en stångHAMMARE i bröstet? Som i blindo försökte han jonglera sina känslor. Om bara ett TESKEDSmått självförtroende och en uns tillit varit hans, hade livet känts enklare. Men vem har sagt att livet ska vara enkelt? tröstade han sig själv.
Ulrika Clewemar, Västra Ämtervik

Lust att skriva?

Vill du vara med i en skrivartävling eller är du intresserad av att delta i en av mina skrivarkurser?
Prenumerera på mitt inspirationsbrev, så missar du inga möjligheter!