Kära kursdeltagare!

Vilka härliga dagar vi har tillsammans!

 

Bildkort Bildkort

Skrivglädje – håll kvar din inspiration!

Välkommen till Skrivglädje online i direktsändning, då vi skriver korta texter med inspiration från bildkort med kompletterande ord, som vi gjorde under kursen. När vi möts till Skrivglädje online, tolkar vi texterna utifrån några frågeställningar, 2 och 2 i digitala smårum. Läs mer på www.forfattarskola.se

Hjälp gärna till att sprida informationen om skrivarkurserna på slottet!

Berätta gärna för dina vänner om möjligheten att gå skrivarkurs på Ekolsunds slott. När kurserna finns som länkar, sprid dem gärna på sociala medier och berätta om vad kursen tillförde ditt eget skrivande.

 

Föreslå dina vänner att lära känna Raija litegrann genom att lyssna på intervjun med Stina Wollter.

Här en kortfilm av Raijas son Nils som visar Ekolsund i snölandskapet.

Filmen om Gustav lll äktenskap

Här är länken till första delen av filmen om Gustav lll äktenskap.

Material som jag lovade skicka

Önskar att du finner denna snabbrepetition givande. Jag skickar kopieringsunderlagen via mail. Hör gärna av dig med frågor och funderingar.

Upphovsrätt – mina egna förpackningar

Materialet från skrivarkursen får användas privat och inom grund- och gymnasieskolan när källhänvisningen finns med. Illustrationer, grafer, mallar och skrivövningar är mina egna förpackningar och skyddas enligt upphovsrättslagen. Därför är jag mycket tacksam att du, när du kopierar, låter källhänvisningen finnas kvar. Om du skulle vilja använda eller sprida delar av materialet i något sammanhang, kontakta mig är du snäll, så kommer vi säkert överens.

 

Maluma och Takete

Ursprungsbegreppen heter Maluma och Takete, men dramaturgien Ola Olsson tyckte att Lumumma var lättare att säga på svenska än Maluma.

Hur kommer det sig att jag håller skrivarkurser om dramaturgin?

I denna intervju berättar jag – Att leva sin dröm.

Kortfattat om dramaturgi.

Mina egna dramaturgiska förpackningar

För att jag själv ville förstå dramaturgins hemliga kod, skapade jag mina egna modeller som är unika och skyddade av upphovsrättslagen. Den ena förpackningen heter Hinderbanan (ovan) och kurvan som finns här nedan har också både start och mål och heter Den befolkade utvecklingskurvan. Mina förklaringar och övriga verktyg som kombineras med mina dramaturgiska kurvor bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen till din egen. Ofta hör jag kursdeltagare säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” Då är det oftast både mina dramaturgiska kurvor och mina designade övningar för gestaltning och struktur som åsyftas.

 

Kanske vi översätta den dramaturgiska kurvan på detta sätt?

 

Dramaturgin beskriver varje levande process

Morgon, förmiddag, eftermiddag, kväll.

Förrätt, huvudrätt, efterrätt.

Struktur eller ”fritt” skrivande?

Dramaturgin och budskapet

 

 

Gestaltning – visa i stället för att förklara

Vad innebär gestaltning?

Låt läsaren läsa mellan raderna i stället för att själv tolka texten åt läsaren!

Pennvässaren

Klicka här för att läsa innehållsförteckningen, eller för att beställa boken.

Vad är speciellt med metodiken och mina skrivarkurser?

Kortskrivande

Du kan läsa mer om bildkorten och beställa dem här.

Enneagrammet 

Kom ihåg att vi har alla ”typerna” inom oss. Var och en av oss sticker dock ut på en siffra. Vi har byggt upp en självbild som fungerar bra som skydd och märker oftast inte att den ibland ställer till problem och begränsar våra liv. När vi upptäcker oss själva i enneagramcirkeln kan vi börja förstå oss själva och andra så mycket bättre. Försoning, fred och glädje kan börja spira och karaktärerna i våra berättelser kan få bli trovärdiga.

Kort tecknad film om enneagrammet.

Russ Hudson
En av de mest kunniga enneagramkännare.

Här några vackra blänkare om varje typ.

Bok om Enneagrammet

Den bok jag rekommenderar att börja med är den som Marie Bernèli skrivit. Enneagrammet – om skapelsen, brustenhet och helande. Marie är diakon i Svenska kyrkan i Malmö och har fått skriva boken på arbetstid, eftersom tanken med boken var att den skulle användas tillsammans med människor med beroendeproblematik. Hon skriver om varje enneagramtyp i jag-form, vilket jämställer dem med varandra på ett vackert sätt. Om du inte tycker om Maries kopplingar till bibeln och den kristna tron, kan du bra skaka av dig dessa. Enneagrammet används i en mängd olika sammanhang och religion eller andlighet har på inget sätt patent på kunskapen om Enneagrammet.

Nio typer, nio fallgropar, nio fixeringar och nio verkligheter

Russ Hudson har en mycket bra enneagramsida som förklarar varje enneagramtypMotsvarande sida på svenska.

Intervjuer på svenska

Elisabeth Wiktorén intervjuar två personer från varje enneagramtyp. På Youtube finns mycket undervisning om Enneagrammet att ta del av.

Kurser och utbildningar i enneagrammet

Att leda sig själv och andra. Kurser i Stockholm på EnneagramCenter. Du som deltagit i en grundkurs hos mig, kan få viss rabatt, när du anmäler dig till en kurs hos EnneagramCenter. Hör av dig om du är intresserad av detta.

Utvecklingsnivåer

Allmänt om enneagrammets utvecklingsnivåer.
Läs kortfattad beskrivning om varje enneagramtyps utvecklingsnivå. Börja med 1:an.

 

 

 

 

 

 

Kortfattat om att bli klar med sitt manus

Läs några förslag om hur du kan tänka och handlar för att hjälpa dig själv att bli klar med ditt manus.

Varmaste hälsningar, Veronica

073-90 12 12 5

veronica@forfattarskola.se