Kära kursdeltagare!

Vilka härliga dagar vi fick tillsammans!
Är glad över att ni fann mina övningar, min metodik och samtalen med varandra berikande!

Denna sida med materialet är en ”baksida” till min hemsida och är endast till för er.

Materialet från skrivarkursen finns längre ner på sidan

Du får skrolla ner lite för att finna materialet. Kopieringsunderlagen bifogas i mailet.

Hoppas att vi kan mötas igen!

Skrivardagar i Nässjö = ”fördjupningskurs” 11-15 januari 2022

I januari inbjuder jag till skrivardagar i mitt hem i Nässjö (de tre nedersta bilderna). Då får du gott om tid till ditt eget skrivande, enskilt författarsamtal  med mig (30 minuter) och textsamtal i grupp varje kväll, där du läser, lyssnar och ger respons på mycket korta texter. Eget rum eller egen avskild vrå till alla i huset. Till dessa dagar inbjuder både män och kvinnor. Klicka här för att läsa mera.

Kreativa kvinnodagar i slutet av augusti

Ja, kanske kan vi mötas igen till skrivardagar och ”kreativa kvinnodagar” i södra Småland 29 aug-2 sept.
Du får mycket tid till ditt eget skrivande, som du nu satt igång under kursen på Smögen och du får 30 min enskilt skrivarsamtal med mig. Dessutom blir det en timmes gemensamt författarsamtal med hela gruppen och under 3 av dagarna arbetar vi praktiskt med olika saker, mest utomhus.
Klicka här för att läsa referenser från tidigare skrivardagar i mitt sommarparadis.

Självbiografisk grundkurs för kvinnor i november

I november inbjuder jag till en självbiografisk skrivarkurs för kvinnor i mitt hem i Nässjö.

Prenumererar på mitt inspirationsbrev

Prenumerera på mitt Inspirationsbrev, så missar du inget.

Håll kvar din inspiration! • Skrivglädje online tisdag 14 september kl 19-21

Bildkort Bildkort

Välkommen till Skrivglädje online i direktsändning, då vi skriver korta texter med inspiration från bildkort med kompletterande ord, som vi gjorde under kursen. När vi möts till Skrivglädje online, tolkar vi texterna utifrån några frågeställningar, 2 och 2 i digitala smårum. Första träffen i höst blir 14 september kl 10-21. Klicka här för att läsa mer och anmäla dig. Boka-tidigt-pris 175 kr.

Material som jag lovade skicka

Hoppas att du finner denna snabbrepetition givande. Hör gärna av dig med frågor och funderingar.

Upphovsrätt – mina egna förpackningar

Materialet från skrivarkursen får användas privat och inom grund- och gymnasieskolan när den ursprungliga källhänvisningen finns med. Illustrationer, grafer från min PowerPoint och skrivmallarna är mina egna förpackningar och skyddas enligt upphovsrättslagen. Därför är jag mycket tacksam att du, när du kopierar till dig själv eller till dina elever, låter källhänvisningen finnas kvar. Om du skulle vilja använda delar av materialet i något annat sammanhang eller ändra lite i något kopieringsunderlag, kontakta mig är du snäll, så kommer vi säkert överens.

Berättelsens struktur i ett nötskal – början, mitten och slutet

Maluma och Takete

Ursprungsbegreppen heter Maluma och Takete, men dramaturgen Ola Olsson tyckte att Lumumma var lättare att säga på svenska än Maluma. Wolfgang Köhler hade inga tankar om dramaturgi när han presenterade figurerna utan endast om form och ljud. De tankar och slutsatser som jag presenterade under kursen har jag själv kommit fram till. Läs vidare i Pennvässaren. Sök i registret efter Lummumma eller Takete.

Om karaktären

Kortfattat om dramaturgi.

Mina egna dramaturgiska förpackningar

För att jag själv ville förstå dramaturgins hemliga kod, skapade jag mina egna modeller som är unika och skyddade av upphovsrättslagen. Den ena förpackningen heter Hinderbanan (ovan) och kurvan som finns här nedan har också både start och mål och har fått namnet Den befolkade utvecklingskurvan. Mina förklaringar och övriga verktyg som kombineras med mina dramaturgiska kurvor bidrar till att du förstår sammanhangen och kan göra kunskapen till din egen. Ofta hör jag deltagare som kallar sig skrivarkurs-veteraner säga: ”Den här kunskapen hade jag behövt för länge sedan.” Då är det oftast både mina dramaturgiska kurvor och mina designade övningar för gestaltning och struktur som åsyftas.

 

Lite bonusmaterial

Kanske vi översätta den dramaturgiska kurvan till livet på detta sätt?

Bonusmaterial.

Tragedi… nja… livet är väl ändå inte en tragedi… vi får innerligt hoppas att Sally fick utvecklas under i sitt liv.

Dramaturgin beskriver varje levande process

Morgon, förmiddag, eftermiddag, kväll.

Förrätt, huvudrätt, efterrätt.

Sommar, vinter, höst, vår.

Struktur eller ”fritt” skrivande?

Dramaturgin och budskapet

 

 

Gestaltning – visa i stället för att förklara

Vad innebär gestaltning?

Låt mottagaren få läsa mellan raderna

Gunnar 60 år

Den röda texten förklarar onödigt mycket om huvudkaraktären

Tolka inte texten åt läsaren!

Mycket av innehållet i den röda texten finns mellan raderna i den översta texten om Gunnar och behöver inte skrivas ut. Förklaringar och värderande adjektiv och adverb tröttar ut läsaren, som upplever att hon blir skriven på näsan. Naturligtvis kan vi inte skriva en hel bok på detta extremt gestaltande sätt. Det skulle bli för ansträngande för läsaren. Vi behöver varva gestaltning med återberättande, dialog mm.

Pennvässaren

Klicka här för att läsa innehållsförteckningen, eller för att beställa boken.

Vad är speciellt med metodiken och mina skrivarkurser?

Inför Linnéjubileet gav regeringen i uppdrag åt Nationellt centrum för biologi och bioteknik vid Uppsala universitet att skapa skolmaterialet. Jag blev tillfrågad av Bioresurs om jag ville skriva ett av de 7 häftena. Det handlade om hur man bygger spännande berättelse utifrån fakta om djur. Detta häfte ”Berättarteknik” är en sammanfattning av Pennvässarens innehåll och metodik.

Kortskrivande utifrån bildkort i OH-genren

Du kan läsa mer om bildkorten och beställa dem här.

Enneagrammet 

Kom ihåg att vi har alla ”typerna” inom oss. Var och en av oss sticker dock ut på en siffra. Vi har byggt upp en självbild som fungerar bra som skydd och märker oftast inte att den ibland ställer till problem och begränsar våra liv. När vi upptäcker oss själva i enneagramcirkeln kan vi börja förstå oss själva och andra så mycket bättre. Försoning, fred och glädje kan börja spira och karaktärerna i våra berättelser kan få bli trovärdiga.

Kort tecknad film om enneagrammet.

Russ Hudson
En av de mest kunniga enneagramkännare.

Här några vackra blänkare om varje strategi.

Bok om Enneagrammet

Den bok jag rekommenderar att börja med är den som Marie Bernèli skrivit. Enneagrammet – om skapelsen, brustenhet och helande. Marie är diakon i Svenska kyrkan i Malmö och har fått skriva boken på arbetstid, eftersom tanken med boken var att den skulle användas tillsammans med människor med beroendeproblematik. Hon skriver om varje enneagramtyp i jag-form, vilket jämställer dem med varandra på ett vackert sätt. Om du inte tycker om Maries kopplingar till bibeln och den kristna tron, kan du bra skaka av dig dessa. Enneagrammet används i en mängd olika sammanhang och religion eller andlighet har på inget sätt patent på kunskapen om Enneagrammet.

Nio typer, nio fallgropar, nio fixeringar och nio verkligheter

Russ Hudson har en värdefull enneagramsida som förklarar varje Enneagramstrategi. Motsvarande sida svenska.

Intervjuer på svenska

Elisabeth Wiktorén intervjuar två personer från varje Enneagramstrategi. På Youtube finns mycket undervisning om Enneagrammet att ta del av.

Undervisning om Enneagrammet på engelska

Här finns videos av Dr. Tom LaHue. Han har en god kunskap och ett fint förhållningssätt till de olika endneagramkaraktärerna. Klicka här för att se alla Toms avsnitt om en speciell Enneagram-strategi.

Utbildning i Enneagrammet – Att leda sig själv och andra

Kurserna riktar sig mot både företag och privatpersoner. På EnneagramCenter i Stockholm leder Tina Tornell och Ann Time kurser. Du som deltagit i en grundkurs med mig, får 15% rabatt, när du anmäler dig till en kursen: Att leda sig själv och andra Steg 1. Hänvisa till mig och skrivarkursen på Smögen.

Framgångsrikt arbete med Enneagrammet på fängelser

Vill gärna presentera Enneagram Prison Project (EPP) för er. 

Film som kortfattat berättar om Enneagram Prison Project.
Här finns projektets hemsida.


Här finns en film om projektet.

Enneagramkaraktärernas utvecklingsnivåer

Allmänt om enneagrammets utvecklingsnivåer.
Läs kortfattad beskrivning om varje enneagramtyps utvecklingsnivå. Börja med 1:an.

Enneagrammet – sammanfattningar

 

 

 

 

 

Vill du skriva en kommentar om vad skrivarkursen har gett dig?

Det betyder väldigt mycket för mig om du vill skapa ett inlägg om kursen på sociala medier. Skriv gärna en kommentar på min företagssida. Klicka här för att komma till Författarskola.se på Facebook. Skrolla ner en liten bit så hittar du några foton på er! Vi kan även bli vänner på Facebook!

Kortfattat om att bli klar med sitt manus

Läs några förslag om hur du kan tänka och handlar för att hjälpa dig själv att bli klar med ditt manus.

Kanske känner du en lärare i grundskolan?

Jag besöker skolor i hela landet med min skrivarverkstad som Skapande Skola-projekt. Skolor har möjlighet att söka pengar via Kulturrådet. Ansökan sker varje år i januari och februari. Här kan du se ett smakprov av vad jag gör när jag besöker årskurs 2.

Varmaste hälsningar, Veronica

073-90 12 12 5

veronica@forfattarskola.se