Boka din plats!

17-19 maj 2024

Skrivarkurs – prova på att skriva i Blekinge

Prova på att skriva under en helg i vackra Blekinge! I lugn lantlig miljö med skön fågelsång finner du naturkraften till ditt skrivande och upplever glädje på djupet! Max 8 deltagare.

Skrivarkurs i respektfull gemenskap

Välkommen till en skrivarkurs där du möts med värme och respekt. Du får all vägledning du behöver inför varje ny skrivövning. Den lilla gruppen skapar en trygg och harmonisk atmosfär. I den ljuvliga Blekingenaturen där det enda ljud du hör är fågelsång, finner du kraften till ditt skivande.

För vem passar denna skrivarkurs?

Denna 3-dagars Prova-på-skrivarkurs passar dig som uppfattar dig själv som nybörjare och vill testa om skrivandet är något för dig. Kursen är även till för dig som har fastnat i ditt skrivande eller kanske inte haft tid eller lust att skriva på ett tag.

Så här roligt hade vi under förra Prova-på-skrivarkursen!

Vår skrivarstuga – Lönnemåla eventbod

I denna vackra omgivning flödar kreativiteten, det lovar jag!

I den helt nyrenoverade skrivarstuga samlas vi – ja, i Lönnemåla eventbod

Utsikt över nejden

Skrivglädje! Prova på att skriva! Helgkurs i Blekinge

Återuppliva din kreativitet och skrivglädje

Vi inleder med att skriva några korta spontana texter utifrån interaktiva bildkort som blir en språngbräda för vår fantasi och kreativitet.

Skapa en tredimensionell huvudkaraktär – skrivmall

Du får pröva några av verktygen från min grundkurs där du bland annat skapar en fiktiv karaktär i mitt karaktärsschema, en effektiv och uppskattat skrivmall. Kanske väljer du att inspireras av bildkort när karaktären blir till. Denna rollfigur har du med dig i några av skrivövningarna under kursen.

Lär dig att fängsla din läsare – skrivmall

Med hjälp av ytterligare en skrivmall, som också kommer från min grundkurs, blir du medveten om hur du fängslar din läsare genom att skapa liv i både karaktär och miljö. Du undersöker helt enkelt kraften i det som kan kallas gestaltningens konst. Skrivmallen underlättar skrivprocessen och låter dig bli nöjd med resultatet.

Få feedback på dina texter

Du får respons på dina korta texter av en annan kursdeltagare utifrån speciella frågeställningar som jag anpassat till varje text. Dessa frågor gör att responsen blir meningsfull. Även om du inte tidigare har gett feedback på texter kommer det att kännas enkelt tack vare frågorna som du besvarar. Vid några tillfällen får alla som vill möjlighet att läsa upp sin text och några i gruppen kan ger feedback.

Ingen negativ kritik!

Eftersom det är snabbskrivna texter vi samtalar om, tolkar vi endast varandras texter utifrån de anpassade frågeställningarna. Vi lyfter fram det som fungerar, alltså det vi fastnar för och det som berör oss. Ingen negativ kritik formuleras och inte heller presenteras några förslag på förbättringar av texten, om du inte själv ber om det, förstås. Så här gör vi för att du ska få möjlighet att upptäcka vad det är i dina texter som fängslar och detta blir ett sätt för dig att utvecklas och lyfta dig själv.

Vi skriver för hand

Eftersom kurskompendiet innehåller flera skrivmallar, använder vi pennor och inte datorer när vi skriver. Detta skapar närvaro, ökar trivseln och hjälper oss med koncentrationen. Som vi alla vet gynnas även kreativiteten av samverkan mellan hjärnans och handens arbete.

Boende

Det finns möjlighet för en person eller flera som känner varandra att hyra detta hus som ligger ca 100 meter från kursplatsen. Det finns 4 sängar i huset, men eftersom det är en ganska öppen planlösning och flera av rummen är genomgångsrum, passar det bäst för personer som känner varandra.

Närbild på huset. Kostnad: 900 kr/natt för hela huset. Klicka här för att se fler bilder, läsa mera och kanske boka.

Önskar du B&B eller hotell i närheten?

Här finns länkar till boenden i Svängsta (6 km), Mörrum (7,5 km), Asarum (13 km) eller i Karlshamn (16 km).
Klicka här för övernattning på charmiga Solsta Towers i Asarum.
Klicka här för övernattning i Asarum.
Klicka här för att övernattning i Mörrum och Karlshamn.
Du kan även övernatta i egen husbil, husvagn eller tält.

Vem är jag som leder leder Prova-på-skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Interaktiva bildkort gynnar kreativiteten

Vi använder ofta olika sorters interaktiva bildkort för att locka fram lekfullheten i skrivandet under denna Prova-på-skrivarkurs.


Bildkort från OH-serien: Habitat, Personita och Persona.

Vi möts i en slags anonymitet

Tillsammans skapar vi en avspänd och kravlös atmosfär, eftersom vi möts i en slags anonymitet. Du berättar inte för de övriga i gruppen varför du valde att anmäla dig till denna skrivarkurs. Du berättar inte heller om ditt yrke eller din familj. Våra textsamtal och småprat under lunchen och andra pauser blir personliga men inte privata. Så här gör vi för att du och de andra i gruppen ska kunna slappna och att prestigelösheten ska råda. Det kan kännas lite konstigt precis i början, men du kommer att uppskatta detta förhållningssätt, det är jag säker på. Under lunchen sista dagen kan den som vill berätta litegrann om sig själv.

Vilka är fördelarna med anonymiteten?

Helgen har tillbringats inkognito i en grupp av 13 andra inkognito på skrivarkurs med Veronica Grönte och hennes underbart pedagogiskt förmedlade kunskaper. En enastående upplevelse att utforska mitt skrivande utan att behöva berätta vem jag är och utan att behöva förhålla mig till de andras privatliv eller cv. Två dagar där jag bara var mitt förnamn och mina fiktiva litterära karaktärer. Det här borde alla få vara med om!
Susanne Granat Ahlstrand, skolledare, Oxelösund  

Röster från tidigare kursdeltagare

✏️

– Kursen gav mig nya upplevelser och intryck, överraskningar och kunskap. En varm och välkomnande stämning redan från början. Förstår hur viktigt skrivandet är för min återhämtning, utlopp för den kreativa delen av mig. En del av övningarna och kunskapen kommer jag att kunna använda inom mitt yrke. Ja, allt var fint och trevligt, Barbros mat så god.
Ann Hammarqvist/Mårtensson, psykolog, Stockholm

✏️

– Jag tar med mig orden och berättelserna, texterna som vi skrivit och delat med varandra, tips med ny kunskap dessutom en varm känsla av vacker gemenskap. Miljön var helt fantastisk med ett stort hjärta kring hela paketet; miljö, kurslokal, mat och trivsam samvaro.
Majlis Lundgren, pensionär, Norrhult

✏️

– Kursen har gett mig inspiration till fortsatt skrivande. Förundrad över att svårt kan vara så enkelt men också att enkelt kan bli svårt. Har påmints om hur god pedagogik gynnar upplevelsen. Miljön var rogivande. Det fanns något fint i att kurslokalen var ”nästan färdig”. Kurskompisarna har varit helt fantastiska!
Pia Gustavsson, rektor, Lund & Karlshamn

Klicka här för att läsa fler referenser.

Responsövning utomhus i den vackra omgivningen.

Bonus – presentkort från Solentro

När kursen är avslutad får du ett presentkort från Solentro (värde 300 kr) som grundplåt för att trycka din egen bok! Presentkortets giltighetstid är ca 2 månader och du kan använda erbjudandet till vilken typ av bok du önskar.

Kursen hålls i Barbro Olofssons hem

Barbro Olofsson inbjuder oss till sitt hem och Lönnemåla eventbod blir vår skrivarstuga. Hon sköter om oss med mat och dryck. Till vardags hjälper Barbro människor till ett friskare och mer harmoniskt liv. Läs om Barbro här. I det stora vita huset äter vi våra måltider, när vi inte sitter utomhus. Det är det mindre huset i bakgrunden som du kan hyra under kurshelgen.

Kurskostnad

Du sparar 1000 kr när du bokar din plats senast 17 april. Då är kursavgiften 2990 kr. Ordinarie pris efter 17 april är 3990 kr.

Boka-tidigt-pris: 2 750 kr (inkl. moms) Boka senast 17 april och spara 1000 kr.‼️Kostnad för mat och ev boende tillkommer.
Ordinarie pris - när Boka-tidigt-priset passerat: 3 750 kr (inkl. moms) Ordinarie pris efter 17 april. ‼️Kostnad för mat och ev boende tillkommer.

Kostnad för måltider

Alla måltider äter vi nära kurslokalen och sitter utomhus när vädret tillåter. Kostnaden för måltider och fika, ca 650 kr. Betalas separat före kursstarten.

Boende

Önskar du B&B eller hotell i närheten?

Här finns länkar till boenden i Svängsta (6 km), Mörrum (7,5 km), Asarum (13 km) eller i Karlshamn (16 km).
Klicka här för övernattning på charmiga Solsta Towers i Asarum.
Klicka här för övernattning i Asarum.
Klicka här för att övernattning i Mörrum och Karlshamn.

Bo i husbil eller husvagn

Du kan även övernatta i din egen husbil eller husvagn. Kostnaden är 250 kr/natt + el. Tillgång till toalett.

Sov i tält

Vill du ta med eget tält att sova i, kostar det inget extra. Du har tillgång till toalett.

Så här tar du dig till kursplatsen

Ta tåget till Mörrum. Du blir hämtad med bil vid stationen utan kostnad. Anländer du med bil får du en tydlig färdbeskrivning.

Ta tåget!

Det finns goda tågförbindelser till Mörrum. Direkttåg från Malmö. Alla tåg från norr, söder och väster stannar i Hässleholm och du fortsätter enkelt mot Mörrum och beställer biljetten till denna slutstation. Du blir hämtad vid järnvägsstationen i Mörrum kl 13.00. Färden till kursplatsen tar 10 minuter.

Fredag 17 maj

13.30 – 13.50 Deltagarna droppar in

14.00 – 14.45 Kurstart med alternativ presentation utifrån bildkort. Kaffe, te med bröd och ost.

15.00 – 18.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

18.00 – 18.45 Kvällsmat

19.00 – 20.00 Fortsättning på skrivarkursen

Lördag 18 maj

09.00 – 11.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

11.00 – 11.30 Rörelsepaus med fika

11.30 – 13.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

13.00 – 13.45 Lunch

13.45 – 14.15 Paus med vila eller promenad

14.20 – 15.15 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

15.15 – 15.45 Rörelsepaus med fika

15.45 – 16.15 Frågor om skrivande – samtal i hela gruppen

16.15 – 18.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

18.00 – 18.45 Kvällsmat

19.00 – 20.00 Fortsättning på skrivarkursen

Söndag 19 maj

09.00 – 11.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

11.00 – 11.30 Rörelsepaus med fika

11.30 – 13.00 Skrivarkurs – Kreativt skrivande med textsamtal i par

13.00 – 13.45 Lunch

13.45 – 15.00 Avslutning med utvärdering. Alla stannar till kl 15.

.

Anmälan Skrivarkurs – prova på att skriva i Blekinge, 17-19 maj 2024

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Boka-tidigt-pris
Boka senast 17 april och spara 1000 kr.‼️Kostnad för mat och ev boende tillkommer.
2 750 kr
Ordinarie pris - när Boka-tidigt-priset passerat
Ordinarie pris efter 17 april. ‼️Kostnad för mat och ev boende tillkommer.
3 750 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter