Boka din plats!

5-8 september 2024

Skrivarkurs med enskild coaching i NV Skåne

Skrivarkurs – fördjupande skrivardagar för dig som brinner för ditt skrivande. Vi möts i Hjärnarp, i NV Skåne, vid bokskogen på Hallandsåsens sydsluttning. Du får gott om tid till eget skrivande.Textrespons från hela gruppen varje kväll och enskilt coachingsamtal med mig om du vill. Deltagarna övernattar på kursplatsen i enkel- eller dubbelrum. Max 8 deltagare.

 

Vem kan delta i skrivardagarna?

De fördjupande skrivardagarna är i första hand till för dig som tidigare har gått min grundkurs, men även om du inte deltagit i min grundkurs är du välkommen. Det viktiga är att du vill komma vidare i ditt skrivande och vill engagera dig i de övriga deltagarnas texter under våra textsamtal..

Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig!

Maila mig innan du anmäler dig och betalar, så talas vi vid på telefon först. Ifall du anmält dig före vårt samtal och det visar sig att du inte vill delta eller att jag avråder dig från att delta, får du kursavgiften tillbaka utom en expeditionsavgift på 500 kr.

Skrivarkursens innehåll

 • Egen tid för skrivande.
 • 30 min enskild coaching med mig, om du vill.
 • Kortskrivande med inspiration från bildkort en stund varje morgon, om du vill.
 • Textläsning med respons i helgrupp varje kväll. Du får respons på en kort text och disponerar 20 effektiva minuter varje kväll. 
 • Morgonpromenad i bokskogen samt korta yogapass, om du vill.
 • Trivsam kurslokal, god mat och härlig samvaro.
 • Vackert boende i eget rum eller tvåbäddsrum. Alla kan övernatta på kursplatsen.

Hur fungerar textläsning med respons?

När vi möts till textläsning med respons är det en mycket kort text du läser. Texten tar ca 3-4 minuter att läsa och du läser den högt 2 gånger. Därefter ger vi i gruppen respons på den. Vi tolkar den och berättar tex vilken känsla texten skapar inom oss, vilka inre bilder som uppstår osv. Om du vill kan du be oss tänka på något speciellt i texten som du vill ha hjälp med. Detta sätt att ge respons fungerar mycket bra och deltagarna upplever alltid att det ger dem väldigt mycket, trots att det handlar om korta texter. 

Röster från deltagare på liknande skrivarkurs

✏️

Veronica ledde oss på ett tryggt, engagerat och roligt sätt. Fascinerande vilken fantastisk gemenskap som skapades trots att vi var så olika varandra. Det blev en varm och inkluderande känsla. Tiderna för eget skrivandet var fördelade över hela dagen, så det blev lugnt och behagligt. Halvtimmen med enskild coaching var otroligt värdefull. Deltagarna var mycket engagerande under gruppresponsen på kvällarna och det var skönt med enbart tolkande respons som blev peppande med det fanns även möjlighet att be om råd för att utveckla eller ”förbättra” sin text. Den lantliga miljön med kor i hagarna, bokskogen runt hörnet, det mysiga huset betydde mycket. Sofias matlagning och hur hon bjöd in oss till sitt hem gjorde skrivardagarna till en ljuvlig och oförglömlig upplevelse.
Johanna Tegnesjö-Creighton, ekonom, Malmö

✏️

Den vackra platsen gav inspiration och lugn. Sofias korta (frivilliga) yogapass blev pricken över i:et i vårt stillasittande. Sofias vegetariska mat är fantastisk och promenaderna i bokskogen blev sköna avbrott. Veronicas ledarskap är super! Hon är välkomnande, varm och flexibel och ger meningsfull feedback. Den enskilda coachingen var viktig för mig och jag fick värdefull konstruktiv respons på den text jag läste. Gruppresponsen på kvällarna gav mig mycket. I de texter jag läste fick jag veta vilka känslor och tankar som uppstår inom lyssnarna.
Susanne
 Niska, administratör/support IT, Vallberga

Klicka här för att läsa fler referenser.

Vem är jag som leder leder skrivarkursen?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Foto: Marita Olsson

Ta tåg eller buss, vi hämtar dig!

Vi hämtar dig på Ängelholms station eller vid torget i Hjärnarp vid 11.30-tiden. Hör av dig och meddela vilken tid du ankommer, så samordnar vi hämtning.

Datum

Kursstart: Torsdag 16 maj kl 13.00 – Du kan bli hämtad i Ängelholm eller Hjärnarp vid 12-tiden.
Kursslut: Söndag 19 maj kl 15.00 – alla stannar till kl 15.00 för gemensam avslutning.
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002

Boka-tidigt-pris •‼️Kostnad för mat och logi tillkommer • Vi talas vid på telefon före din anmälan.: 3 500 kr (inkl. moms) • Vid bokning senast den 1 augustij - spara 1000 kr!
Ordinarie pris •‼️Kostnad för mat och logi tillkommer: 4 500 kr (inkl. moms) Vi talas vid på telefon före din anmälan.

Torsdag 5 sept
12.00 –  Veronica hämtar deltagare i Ängelholm
12.15 – 12.45 Deltagarna droppar in
13.00 – 13.45 Lunch
15.45 – 17.15 Textsamtal i helgrupp 4 samtal, 20 min/person 
17.30 – 18.15 Kvällsmat • Berätta gärna hur det gick med ditt skrivarmål för dagen!
18.15 – 19.30 Eget skrivande, informella samtal, vila eller promenad
19.30 – 21.00 Textsamtal i helgrupp 4 samtal, 20 min/person
21.00 – 21.30 Gemensam avslutning + kvällsmacka för den som önskar

Fredag 6 sept & lördag 7 sept

Eget skrivande, enskild coaching och texsamtal i helgrupp.

Söndag 8 sept
07.00 – 07.20 Promenad i den nyutslagna bokskogen (frivilligt)
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 09.45 Morgonskrivande – inspiration från bildkort (frivilligt)
09.15 – 11.00 Eget skrivande, informella samtal, vila eller promenad
11.00 – 11.30 Kaffepaus som startar med ett rörelsepass
13.00 – 13.45 Lunch
14.00 – 15.00 Avslutning med utvärdering. Alla stannar till kl 15.

Kostnad för mat och boende

Alla 8 deltagarna övernattar på kursplatsen i enkel- eller dubbelrum. Kostnad för mat och boende betalas med Swish ett par veckor före kursstarten.

Mat

Frukost lunch och kvällsmat samt för- och eftermiddagskaffe under 4 dagar: 2000 kr.

Boende

Vi blir max 8 deltagare på kursen.

Boende i enkelrum (3 st): 550 kr/natt
Boende i egen stuga på tomten (1 st): 700 kr/natt
Boende i delat rum (2 st): 300 kr/natt
Boende i eget rum/egen vrå bakom draperi (2 st): 300 kr/natt
Vi fördelar rummen efter bästa förmåga.

Det finns en fin katt i huset

Om du har allergi mot katter, behöver du veta att det finns en katt i huset. Hästar och kor finns i de närmaste omgivningarna.

Kursen hålls i Sofia Sundquists hem

I augusti hade Sofia och jag vår första kurs tillsammans. Sofia bjöd in till sitt vackra hem och lagade den mest fantastiska vegetariska man kan tänka sig. Jag ledde skrivarkursen och Sofia tog med oss på morgonpromenad genom den sköna bokskogen. Under de fördjupande skrivardagarna leder Sofia även några yogapass och du som vill deltar.

 

Referens:

– Självklarhet att delta igen, efter sommarens goda upplevelse. Mitt mål var att komma igång, återigen! Att förhoppningsvis skaffa ny skrivrutiner. Att läsa mina texter för andra och lyssna på deras. Fortsättningskursen gav en bra blandning, eget skrivande, textsamtal med hela gruppen och enskild coachning. Stimulerande att ”höra, se och uppleva” andras arbeten.  Stämningen i gruppen har varit så fin.

Maj Mod, ekonom, Göteborg

 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan Skrivarkurs med enskild coaching i NV Skåne, 5-8 september 2024

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Boka-tidigt-pris •‼️Kostnad för mat och logi tillkommer • Vi talas vid på telefon före din anmälan.
• Vid bokning senast den 1 augustij - spara 1000 kr!
3 500 kr
Ordinarie pris •‼️Kostnad för mat och logi tillkommer
Vi talas vid på telefon före din anmälan.
4 500 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter