Boka din plats!

12-14 januari 2018

Skrivarkurs på Sveriges lyxigaste spa • Falkenberg Strandbad

Börja 2018 med sommarvärme i Sverige! Bästa starten på året! Bästa starten på ditt skrivprojekt! Välkommen till en harmonisk, inspirerande och lyxig weekend i trygg och trivsam samvaro.

Skrivarkurs på Sveriges lyxigaste spa

Under skrivarkursen har vi tillgång till Sveriges lyxigaste spa – The Retreat Club, ett stort upplevelsespa som inte tidigare funnits i Norden. 25 grader i luften, 33 grader i vattnet 365 dagar om året.

Falkenberg Strandbad

2014 utsågs Falkenberg Strandbad till Sveriges mest romantiska hotell och The Retreat Club fick SpaStar Award för bästa sparitual och tilldelades Best Luxury Hotel Spa Sweden. Anläggningen är belägen precis vid havet på Skrea strand och endast 3 km från Falkenbergs centrum. 

I eldrelaxen vilar du i en skön säng framför den enorma öppna spisen och låter bara låter tankarna flyga iväg medan du lyssnar till eldens knastrande.

I den 600 kvm inglasade och grönskande oasen med sommarvärme, njuter alla dina sinnen, oavsett årstid. Rymliga relaxbäddar, varma skiffergolv, härliga soffor och en bar som serverar både cocktails, bubbel och fräscha fruktdrinkar.

Sjunk ner i den varma relaxpoolen inomhus och bara njut. Framför dig breder Skrea Strand och det böljande havet ut sig, en utsikt som är lika vacker och avslappnande för alla sinnen, oavsett väder och årstid. Vid poolen finns mjuka relaxsängar för fortsatt beundran av utsikten.

Under skrivarkursen har vi även fri tillgång till badanläggningen Klitterbadet som ligger intill hotellet. Här finns Sveriges enda 50 meters saltvattenbassäng. Även motionsrum och jacuzzi.

Finn skrivandets möjlighet i magisk miljö 

Återupptäck din kreativitet i lustfylld miljö tillsammans med människor som brinner för skrivandet, precis som du. Vi varvar skrivarkurs med avkoppling och god mat och för att få tid till allt, erbjuder jag min miniskrivarkurs, som är en slimmad version av min grundkurs. Läs mera om kursupplägget nedan.

Citat från tidigare kursdeltagare
– Jag deltog i Veronica Gröntes miniskrivarkurs. Min önskan var att bli inspirerad, möta likasinnade och få fler verktyg att använda i mitt skrivande . Jag fick ALLT detta och mer därtill! Veronica är superproffsig, lugn och saklig och full av kunskap om hur vi alla kan hitta in till de berättelser som vi bär på. Jag kände mig supernöjd och glad. Där och då VISSTE jag att jag KAN, jag VILL och jag kommer att skriva mina böcker ❤️. Tack!
Birgitta Ahrens, förskollärare, Täby

Hur arbetar vi under miniskrivarkursen?

Under kursen arbetar vi utifrån min skrivmetodik, MaketeMetoden, som finns dokumenterad i min skrivhandledning; Pennvässaren/Studentlitteratur. Mina designade övningar med responsfrågor ökar din medvetenhet och tar ditt skrivande till nästa nivå. Under skrivarkursen i Falkenberg får du alltså en lightversion av min ordinarie grundkurs. Detta ingår bland annat: 

Lekfullt flödesskrivande
Interaktiva bild- och symbolkort lockar fram din inneboende talang när vi flödesskriver. Bildkorten fungerar som en språngbräda för din fantasi. Dina texter överraskar dig. Kanske väljer du att skapa en fiktiv karaktär utifrån några slumpmässigt dragna bild- och ordkort. Se filmen som visar hur det kan gå till.

Skärmavbild 2016-03-21 kl. 17.49.09

Karaktärsbygge
Du skapar en karaktär med inspiration från bildkorten. Se filmen ovan. 

Text om karaktären
Utifrån tydlig vägledning skriver du en kort gestaltande text som levandegör karaktären. Denna modelltext tillsammans med responsen du får, ger dig olika sorters positiva aha-upplevelser.

Berättarstruktur och ”knep”
Dramaturgin, berättandets grammatik, bekantar vi oss med under kursen. Genom mina egna modeller, grafer och övningar, får du en ökad förståelse för hur den röda tråden skapas. 

Respons 2 & 2
Till texter du skriver finns färdiga responsfrågor. Respons ges 2 och 2 utifrån frågeställningarna som är anpassade till skrivövningen. Även om du är ovan vid att ge respons lyckas du bra tack vare detta koncept. Responsen handlar om att upptäcka vad som fungerar i texten och vad som döljer sig mellan raderna. Inga tillrättavisanden eller förslag på förändringar ges. Vi arbetar med kladdar! Jag delar hela tiden in gruppen i nya par. 

Respons i hela gruppen
Ibland när vi skriver korta texter med inspiration från de interaktiva bildkorten, kommer flera i gruppen att ha möjlighet att ge en kort respons på din text. Vi tolkar, funderar och läser mellan raderna. Vi ifrågasätter aldrig något i texterna.

Författarsamtal
Varje dag erbjuder jag en extra timmes skrivarkurs/författarsamtal. Alla i gruppen är välkomna. Träffen är till för dig som vill diskutera tankar kring skrivandet – kanske ditt eget skrivprojekt. Vi samtalar om de frågor som kommer upp i gruppen. Om tiden räcker till, flödesskriver vi till några bildkort.

Citat från tidigare kursdeltagare
– För mig som nästan aldrig reflekterat över skrivandes hörnstenar var tiden hos Veronica Grönte och författarskolan en upplevelse. Veronicas miniskrivarkurs blev målinriktad och innehållsrik. Jag blev förvånad över vad mycket vi hann med. Veronica förde oss med stor inlevelse och kunskap in i skapandet av karaktärsschema, kortfattad gestaltning av vår huvudkaraktär med hjälpunderlag för premisser, undertexter och hur hinder löses under huvudkaraktärens väg. Till vår hjälp hade vi också en mängd olika ”spelkort” med bilder på karaktärer och situationer som hjälpmedel för att lösa upp knutar som kan dyka upp på vägen i skrivandet”.
Hans Acates Holmström, ingenjör och bildkonstnär, Limhamn

Svar på några vanliga frågor:

– Ska jag ta med egna texter till skrivarkursen?

Nej, du ska inte ta med eget material till skrivarkursen. Vi skriver nya texter efter givna förutsättningar. Om du har en bok på gång kan du självklart utgå från en av dina rollfigurer när du bygger en tredimenstionell karaktär och skriver en text om den. Den respons du får ger dig insikter som hjälper dig vidare.

 – Vilka brukar delta under skrivarkursen?

Människor i olika åldrar anmäler sig till mina skrivarkurser. Några deltagare kan ha en bok på gång medan andra upplever sig som nybörjare. De allra flesta som under årens lopp deltagit i mina lightversioner av grundkursen har varit extremt nöjda.

 

– Vågar jag verkligen anmäla mig till skrivarkursen?

Under mina skrivarkurser kan du som deltagare känna dig trygg. Hela upplägget går ut på att prestationskraven ska försvinna. Vi möts i en slags anonymitet. Under presentationen berättar du därför tex inte varför du valt att anmäla dig till skrivarkursen, vilket ditt yrke är, hur många barn du har, var du bor eller vad du brukar göra på semestern. Vi använder oss av en alternativ presentation som skapar en avspänd ingång.

Atmosfären i gruppen blir tack vare anonymiteten kravlös, tillåtande och fri. Det är spännande att lära känna varandra endast genom texterna och textsamtalen.

 

Kursens upplägg

Fredag 12 januari
15.00 Incheckning
15.30 Eftermiddagskaffe – mysig fika med hembakat bröd och stort fruktfat, serveras med kaffe/te, juice och smoothie. Vi värmer upp med en lättsam skrivövning.
16.30 – 17.30 Lekfullt skrivande i vår kurslokal med havsutsikt! 
17.30 – 18.30 Bonus: Författarsamtal i grupp för den som önskar.
17.30 – 19.30 Spa i The Retreat Club – Sveriges lyxigaste spa 2.0 med 25 grader i luften och 33 i vattnet! Du kan beställa olika typer av behandlingar eller bara vila och njuta av värmen och utsikten.
19.30 – 21.00 Trerätters middag i Restaurang Famille
21.00 – 23.00 Sveriges lyxigaste spa hela kvällen lång.

Lördag 13 januari
07.00 – 08.00 Frukostbuffé
08.30 – 11.00 Lekfullt skrivande • Interaktiva bildkort, en språngbräda för din fantasi och kreativitet.
11.00 – 11.30 Förmiddagskaffe – mysig fika med hembakat bröd och stort fruktfat, serveras med kaffe/te, juice och smoothie.
11.45 – 13.30 Lekfullt skrivande • Röd tråd i berättelsen? Jo, det finns ett knep! Skriv baklänges!
13.30 – 14.15 Lunchbuffé med 2 säsongsbetonade varmrätter, soppa, hembakat bröd, salladsbord, lättöl eller vatten. Hembakad kaka och kaffe.
14.30 – 15.30 Lekfullt skrivande • En huvudkaraktär blir till och får liv.
15.30 -16.00 Eftermiddagskaffe – mysig fika med hembakat bröd och stort fruktfat, serveras med kaffe/te, juice och smoothie.
16.00 – 17.00 Bonus: Författarsamtal och kanske en stunds lekfullt skrivande i grupp för den som önskar.
16.00 – 19.00 Spa i The Retreat Club – Sveriges lyxigaste spa.
19.00 – 20.30 Trerätters middag i Restaurang Famille.
20.30 – 23.00 Sveriges lyxigaste spa hela kvällen lång.

Söndag 14 januari
07.00 – 08.00 Frukostbuffé
08.30 – 11.00 Lekfullt skrivande • Huvudkaraktären gestaltas, berör och följer med dig hem. Responssamtal. 
11.00 – 11.30 Förmiddagskaffe – mysig fika med hembakat bröd och stort fruktfat, serveras med kaffe/te, juice och smoothie
11.30 – 12.30 Bonus: Författarsamtal och kanske en stunds lekfullt skrivande i grupp för den som önskar.
11.30 – 13.30 Spa i The Retreat Club – Sveriges lyxigaste spa
13.30 – 14.15 Lunchbuffé med 2 säsongsbetonade varmrätter, soppa, hembakat bröd, salladsbord, lättöl eller vatten. Hembakad kaka och kaffe.
14.15 – 15.00 Hur går vi vidare? Gemensamt avslutande samtal.
15.00 -16.00 Eftermiddagskaffe och utvärdering. Alla stannar till kl 16.00

Boka-tidigt-pris : 5 938 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 1 november - spara 600 kr! - (kostnad för hotellrum tillkommer)
Pris : 6 538 kr (inkl. moms) (kostnad för hotellrum tillkommer)

Kostnad för övernattning tillkommer

Enkelrum 2 nätter under kursen, 2854 kr inkl moms och frukost
Del i dubbelrum 2 nätter under kursen, 2182 kr inkl moms och frukost
Du bokar ditt rum själv och betalar vid ankomst.

Boka ditt hotellrum

Ring Falkenberg Strandbad och boka ditt hotellrum.
Tel: 0346-71 49 00
Uppge att du deltar i Veronica Gröntes Författarskola.

Kommunikationer

Direkttåg från Göteborg, ca 60 minuter
Direkttåg från Malmö, ca 2 timmar
Från Stockholm (byte i Göteborg), ca 4 timmar
Buss från Lund, ca 65 minuter
Flygplats Landvetter ca 1,5 timmer bort med taxi/buss
Flygplats Halmstad, ca 30 min bort med taxi/buss

Stanna kvar! Boka ytterligare en eller två nätter!

Du kan förlänga din vistelse till en fördelaktig kostnad.
Enkelrum 1377:- inkl moms o frukost
Dubbelrum: 2084:- inkl moms o frukost
Lunch kan bokas i restaurangen. 125:-/p , betalas på plats

Tider & kursledare

Fredag 12 januari – start kl 15.00
Söndag 14 januari – avslutning kl 16.00 
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Dokumentation ingår.

Röster från tidigare kursdeltagare

Vilka moment har varit mest betydelsefulla för dig under kursen?

 • Jag kom hit med förväntningar att få uppleva mig helt uppslukad av uppgiften, att jag inte skulle tänka på tid och rum. Det uppfylldes verkligen! Kul, inspirerande och det gav mersmak! Det allra mest givande var kartläggningen av huvudkaraktären och responsen på texten om karaktären från en annan deltagare. Att få nya infallsvinklar gillar jag!

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Anna Arthinius, lärare, Huskvarna

 • Det känns som om jag fått mycket att smälta. Tydlig undervisning, koncentrerat och trivsamt! Mina önskningar var att få kunskap och inblick i hur man på ett intressant sätt kan ”komma in” i en berättelse och skriva om den. Jag känner att jag fått ”smaka på det”, men har mycket kvar att lära. Det allra mest givande var att ”Gestalta sin huvudkaraktär”, som var ett nytt sätt att fundera och tänka på för min del.

  ”Pirret” i magen byttes ut mot ett stort engagemang! En väldigt rolig skrivarkurs som jag ger högsta betyg.

  Gerd Derneborg,Karttekniker/Pensionär, Huskvarna

 • Det känns riktigt bra. En mycket trivsam och lärorik kurs. Jag känner att min kreativitet har ökat. Det allra mest givande var att få höra hur andra tolkar min text. Veronicas sätt att presentera kunskap och övningar, inspirerar mig mycket. Tack!

  Kursen får högsta betyg.

  Anders Lindberg, brevbärare, Nässjö

 • En mycket stimulerande kurs. Försökte att inte ha några förväntningar alls. Ville delta förutsättningslöst. Kursen gav mig en första inblick i skrivkonstens värld och jag är mycket nöjd. Att arbete med bildkorten och samtala om texterna med olika kursdeltagare gav väldigt mycket.

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Carina Larsson, behandlingsassistent, Habo

 • Härligt! Jag är mycket nöjd med kursen. Det har känts kravlöst och skönt, utan prestationskrav. Bra att vi var anonyma inför varandra. Bra övningar med tydliga förklaringar. Karaktärsteckning utifrån första porträttet och de sju ”längtans-frågorna” kändes allra mest givande för mig. Oavsett var du befinner dig i din skrivarprocess får du ut mycket av en miniskrivarkurs hos Veronica – och du kommer hem med ny skrivarlust. Kursen ger mersmak!

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Birgitta Fernström, skådespelare och författare, Borås

 • Att jag skulle bli inspirerad det visste jag redan, men upplägget fördjupade. Att få respons från olika personer varje gång vi jobbat med en text gav många nya dimensioner på mitt och andras skrivande och var mycket lärorikt. Att de som hörde texten kunde göra sig en bild av min karaktär och klä den med egenskaper, specifik längtan och livssituation fascinerade mig.

  Att få ta del av andras känslor, reflektioner och tankar kring min text var lika lärorikt som att få ta del av andras texter och samtala kring dessa. Att använda bildkort som inspiration tilltalar mig och väcker min fantasi på ett lekfullt sätt. Att tiden är mycket kort för textskrivandet gör att jag släpper mina krav och bara ger min hän. Uppskattade att det var en tydlig struktur på dagen med ett väl genomtänkt upplägg.

  Jag ger kursen högsta betyg.

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

 • Bildkorten som Veronica använder hjälper till att få en trivsam och avslappnad stämning i gruppen. Korten gör att det blir lätt att improvisera och det blir en rolig lek att hitta på en kort berättelse och lära känna nya karaktärer via bilderna. Många härliga skratt!

  Jag blev extra glad av att upptäcka hur intresserade vi alla blev över att få lära känna varandras karaktärer. När vi gick hem hade vi flera nya livsöden i våra tankar – ja, gruppens nyskapade karaktärer berörde oss.

  Att man kan skapa så många bilder inom läsaren genom att gestalta sin karaktär, är något jag kommer att ha nytta av i mitt eget skrivande. Jag ger kursen högsta betyg.

  Mona Strandberg, pedagog, Säve

 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt – efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan Skrivarkurs på Sveriges lyxigaste spa • Falkenberg Strandbad, 12-14 januari 2018

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Boka-tidigt-pris
vid bokning senast den 1 november - spara 600 kr! - (kostnad för hotellrum tillkommer)
5 938 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter


MaketeMetodens Inspirationsbrev:

Veronica skickar ut ett inspirationsbrev med tips, idéer och info om nya kurser då och då. Vill du också få det?