Boka din plats!

14 februari - 14 mars 2022

Nässjö • Prova på att skriva – enkelt och kravlöst

Låt interaktiva bildkort locka din fantasi!
Överraskas av din kreativa förmåga!
Låt prestationskraven försvinna!

Boka kursen via Studieförbundet Vuxenskolan!

Eftersom kursen är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Nässjö, bokar du direkt hos dem. Klicka här för att komma till anmälan.

Pröva på att skriva!

Vill du börja skriva men har svårt att komma igång? Vill du locka fram din kreativitet? Vill du dela ditt skrivarintresse med andra? Då är du varmt välkommen till dessa fristående Prova på att skriva-träffar! Du kan anmäla dig till en, flera eller till alla fem träffarna.

Vi använder oss av lekfulla övningar som får prestationskraven att försvinna. De interaktiva bildkorten vi inspireras av, fungerar som en språngbräda för din fantasi. Berättelserna blir till glädje för dig själv, dina vänner, dina barn och dina elever om du undervisar.

Vad blir resultatet av en Prova på att skriva-träff?

Efter en skrivarträff har du fått en påfyllning av inspiration du har troligen hittat tillbaka till din fantasi och kreativitet. Du har även fått en ökad medvetenhet om texters uppbyggnad och om din egen förmåga.

Delta vid ett eller flera tillfällen – 250 kr/kväll

 1. 14 februari kl 18-21
 2. 28 februari kl 18-21
 3. 14 mars kl 18-21

Kursträffarnas upplägg

Under de fristående kursträffarna får du tydliga instruktioner inför varje ny skrivövning. Gruppen delas efter varje övning in i par för att läsa sina texter för varandra och få feedback. Den som lyssnar berättar hur hon/han tolkar texten genom att svarar på olika frågor. Vid några tillfällen erbjuds alla som vill läsa upp sin text inför hela gruppen, men detta är helt frivilligt.

Röster från tidigare kursdeltagare

– Vilken inspiration jag fick av denna kurs! Bildkorten fick mig att få fart på pennan. Min skrivkramp försvann och jag kunde bygga upp karaktärer och story helt fritt. Jag har fått en otrolig energikick. Hela jag bubblar av glädje och energi att få skapa. Tack!
Maria Torpman, Inköpare, Åkersberga

– Tiden gick otroligt fort och kursen väckte många idéer. Att det gick så lätt, trots att jag inte hade någon vidare erfarenhet, överraskade mig. Intressant att få sin text analyserad och intressant att aktivt lyssna för att kunna ge respons. Bra med responsfrågorna.
Sandra Voltaire, office manager, Lund

Klicka här för att läsa fler referenser från liknande kurs.

Kursledare

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002.
Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren.
Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Frågor?

Kontakta kursledare Veronica Grönte, tel 073-901 21 25, veronica@forfattarskola.se eller SVs verksamhetsutvecklare Mia Undfors, 070-431 39 24, mia.undfors@sv.se

Vuxenskolan

Vill du veta mera om mina skrivarkurser?

Jag ringer gärna upp dig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal. Under vårt samtal bildar du dig en uppfattning om vilken av mina skrivarkurser som bäst passar dina behov. Om du önskar ett samtal innan det finns en tid att boka, sms:a mig på telefon 073-90 12 12 5.

Kursstart: måndag 14 februari kl. 19:00
Kursslut: måndag 14 mars kl. 21:00

OBS! Boka kursen via Studieförbundet Vuxenskolan.: 250 kr (inkl. moms) Datum: 14 febr, 28 febr, 14 mars

 • Veronica är en livlig samtalspartner. Hon skapar en trygg stämning som gör att man törs lägga fram sina idéer. På ett uppmuntrande och inkännande sätt lirkar hon fram de problem i skrivandet som man står inför och hon har ett starkt teoretiskt ramverk som ibland får en att häpna - jaha! Är det mittpunkten jag kämpar med?! Nu inser jag att min 'hjälpare’ inte är tillräckligt tredimensionell än! 

  Veronica har förflyttat perspektivet på mitt skrivande och fått mig att inse att det finns en hel del hjälp och skrivteori tillgänglig - om man bara vågar! 

  Joanna Ahlkvist, chefredaktör för tidskriften Moderna Läkare, Nyköping

 • Veronica är den person i Skrivarsverige som gett mig de mest konstruktiva och initierade responserna. Veronica har en förmåga att på ett mjukt sätt poängtera det grundläggande i en historia, att konstruktivt förmedla vad som kan göras bättre i en text, utan att nedvärdera eller ifrågasätta. Hon bidrar med idéer som utvecklar dramaturgin, som gör att jag kan jobba vidare med mitt skrivande, få tillbaka hoppet om att jag kan och att det är idé med att fortsätta. 

  Anders Strigén, revisor, Hyssna • Jag gick en skrivarkurs med Veronica för fyra år sedan och min bok började ta form. Under skrivprocessen har jag sedan fått värdefulla råd från lektörer som hjälpt mig med texten på olika sätt, men när boken var klar kunde jag ändå inte släppa tanken på att något fattades. Hur jag än ansträngde mig för att leta, hittade jag inte något konkret. Det blev bara en massa frågor hängande i luften. Veronicas coaching blev helt avgörande. Det som jag haft så svårt att se på egen hand, blev plötsligt självklart och synligt. 

  Astrid Hyllsjö, föreläsare, Lekeryd

   

   

 • Dramaturgi – vad är det?

  Den metod som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel och många litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande. Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin.

 • Fiktivt eller självbiografiskt skrivande?

  Fördjupningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fördjupningskursen fortsätter vi där vi slutade på grundkursen och arbetar med struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material – placera karaktärer och händelse kring den röda tråden – och göra din berättelse läsvärd och intressant.

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan Nässjö • Prova på att skriva – enkelt och kravlöst, 14 februari - 14 mars 2022

Pris:

Anmälningsfunktionen avstängd för denna kurs.

MaketeMetodens Inspirationsbrev:

Veronica skickar ut ett inspirationsbrev med tips, idéer och info om nya kurser då och då. Vill du också få det?