Boka din plats!
Skrivarkurs, skrivkurs, Veronica Grönte

6-8 september 2019

Kreativa kvinnodagar • Skrivande och praktiskt arbete

Funderar du på att börja skriva eller är du kanske redan igång? Välkommen till mitt strandnära sommarparadis i södra Småland och mixa praktiskt utomhusarbete med Miniskrivarkursen! – OBS! Vi talas vid på telefon, innan du anmäler dig.

Skrivarkurs med praktiskt arbete

Välkommen till kreativa kvinnodagar med Miniskrivarkurs i kombination med praktiskt arbete utomhus. Miniskrivarkursen innehåller axplock från min grundkurs. Du får bland annat skapa en tredimensionell karaktär och gestalta den. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du tar ditt skrivande till nästa nivå. Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge maximal utdelning. Max 8 deltagare.

Vi börjar från noll

Du tar inte med dig några texter hemifrån. Vi startar från noll. Oavsett var i ditt skrivande du befinner dig, får du genom min skrivmetodik en synnerligen praktisk och vass utgångspunkt. Jag har designat övningar och responsfrågor för att skrivarkursen ska ge maximal utdelning. Min metodik med tydliga ramar inför varje övning, bidrar till att du tar ditt skrivande till nästa nivå. Max 8 deltagare.

Citat från tidigare kursdeltagare:
”Tacksam för dessa dagar och de fina möten som uppstod medan vi arbetade praktiskt och när vi gav respons på varandras texter. Jättebra att få öva på att bygga en fiktiv karaktär och skriva inre monologer. Bra att få reflektera på andras texter, det ger ett nytt synsätt på mitt eget skrivande. Att vi möttes i anonymitet var mycket befriande. Vemodigt att åka hem.” – Viveka

Få nya skrivarvänner! 

Genom samtalen om varandras texter, under måltiderna och det praktiska arbetat lär vi känna varandra. Du möter människor som har samma fokus i livet som du själv – och du får nya skrivarvänner.

Du är den du är

För att vi ska få en kravlös gemenskap i frihet och glädje, möts vi i en slags anonymitet. Vi berättar inte om våra yrken och utbildningar, inte heller om våra familjer eller våra semestrar. Denna överenskommelse bidrar till en trivsam stämning och en vila i samvaron som brukar uppskattas av alla. Sista dagen kan den som vill berätta lite om sig själv.

Skrivarkurs, skrivkurs, Veronica Grönte

I denna strandnära torpidyll blir vi kreativa.

Grönadal

Citat från tidigare kursdeltagare:
”Uppskattade mycket att få vara anonym. Trevligt att få lära känna deltagarna medan vi jobbade i trädgården. Bra att vi varje dag delades in i nya arbetspar. Jag har fått verktyg till mitt skrivande. Bra struktur på dagarna och skönt att kunna bada varje dag!” – Liselotte

Läcker vegetariska mat från Gourmet Grön.

IMG_7838

Citat från tidigare kursdeltagare:
”Det var en mycket behaglig stämning i gruppen. Jag har äntligen hittat min inre röst i skrivandet. Taggad att fortsätta med min nya skrividé. Väldigt bra att vi har varit anonyma inför varandra, ja detta format är perfekt. Jag har känt mig fri och lusten att börja skapa har väckts. Jag är supernöjd!” – Jill Ågren

Hängmattor till alla!

IMG_2184

En kanottur blir en behaglig avkoppling.

DSCN1208

Citat från tidigare kursdeltagare:
”Att få träffas helt förutsättningslöst, anonyma inför varandra, var det bästa av allt. Maximal öppenhet i gruppen. Inspirerande att skriva korta berättelser utifrån bildkort. Spännande med varje ny skrivövning. Jag har fått möta fantastiskt fina människor och lyssna till underbara berättelser. Veronica har hjärta och förståelse.” – Lisbet

Mien, en av Sveriges renaste sjöar.

skrivarkurs, skrivkurs, sommarskrivarkurs, dramaturgi, skriv ditt liv, Veronica Grönte

Du cyklar till badstranden på mindre än fem minuter, promenerar på en kvart eller paddlar dit på en halvtimme.
Citat från tidigare kursdeltagare:

”Anonymiteten gjorde att vi kunnat vara här och nu. Arbetsgemenskapen har varit mycket givande. Bra att få jobba med olika personer. Jag har fått mer skrivutbildning är vad jag trott och dessutom bättre. Det fysiska och mentala har varit i god balans.”- Kia

Du kan även ta ditt morgondopp från bryggan på tomten.

img_5581

Citat från tidigare kursdeltagare:

”Det jag mest uppskattar med kursen har varit helheten, växlingen mellan praktiskt arbete, personliga möten, skrivande och vila. Befriande att vi var anonyma, eftersom andra fokus som är mer väsentliga fått tråda fram. Veronicas ledarskap har varit tydligt och lyhört i väl avvägda doser. Mina förväntningar har infriats med råge. Jag är såå glad att jag varit här.” – Birgitta Westlin, präst, Göteborg

Detta ingår i miniskrivarkursen

Skrivarkursen innehåller axplock från min grundkurs. Med mina designade verktyg och övningar skapar du en huvudkaraktär och lär dig hur du kan skriva texter om karaktären på ett sätt som berör och fängslar läsaren. Interaktiva bildkort tillsammans med ordbrickor och kommunikationskort ingår i vissa av övningarna och sätter fart på din fantasi och kreativitet. Varje övning är tydligt avgränsad och noggrant förklarad och du kommer att förstå precis hur du ska gå till väga. Du skriver endast korta texter och får mellan 2 och 15 minuters skrivtid beroende på typen av övning. Den korta skrivtiden tvingar dig att snabbt komma igång, prestationskraven släpper och resultatet får dig att ofta känna dig överraskat nöjd.

Gruppen delas in i responspar, nya par inför varje responsomgång. Ibland kan du, om du vill, läsa din text högt inför hela gruppen och få respons.

Detta ingår inte i miniskrivarkursen

Miniskrivarkursen innehåller inte den del av grundkursen som behandlar berättelsens struktur och röda tråd. I miniskrivarkursen ryms inte heller träning i att utforma ett berättelseskelett med hjälp av dramaturgins hållpunkter. Är du intresserad av min metodik med designade övningar när det gäller berättarstrukturen, är du välkommen till en av mina grundkurser. Sök i kalendariet efter kurser som innehåller ordet ”grundkurs”.

Varför en kombination av skrivande och praktiskt arbete?

Vi kombinerar skrivande med praktiskt arbete. Du behöver alltså tycka om att arbeta praktiskt och ta i litegrann. I det gemensamma arbetet uppstår vackra möten, din kreativitet spricker fram och naturen hjälper dig att slappna av. 

Röst från tidigare kursdeltagare:
”Äntligen tror jag att jag förstått hur jag kan utforma en undertext. Nu ska jag ”vässa” språket = RENSA! ”Less is more” är vad jag lärt. Att vi varit anonyma har tilltalat mig, Jag är intresserad av människor men inte så mycket av det som är en fasad, som t.ex yrke. Skönt med utomhusjobb! Jag har rensat ogräs, planterat miniprästkragar och pioner, skrapat och målat taket över entrén och tvättat grinden. Skönt att få smälta tankar och intryck genom arbetet i lugnet här i Grönadal. Jag är mycket inspirerad och glad över de här dagarna. Veronica är bra på att få en grupp att fungera!”
Kathinka Lindhe, radiojournalist och föreläsare, Halmstad

Flytande svenska

För att du ska kunna delta i skrivarkursen behöver du kunna tala och skriva flytande svenska. Har du frågor om detta, kontakta mig.

Så här ser dagarna ut 

Fredag 6 sept
12.00 – 12.45 Deltagarna anländer och installerar sig på rummen och i sovstugorna
13.00 – 13.45 God lunch
14.15 – 15.15 Miniskrivarkurs: Inspirerande flödesskrivande utifrån bildkort
15.15 – 15.30 En kopp kaffe
15.30 – 16.30 Miniskrivarkurs: Vi skapar en tredimensionell karaktär och jobbar vidare med den
16.30 – 17.00 Ombyte
17.00 – 18.30 Vi röjer lite sly eller arbetar med något annat praktiskt utomhus
18.30 -19.15 Kvällsmat
19.45 – 21.00 Miniskrivarkurs: Vi flödesskriver utifrån interaktiva bildkort
21.00 – Den som önskar brer sig en nattmacka

Lördag 7 sept
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 10.30 Miniskrivarkurs: Vi skriver en kort text om huvudkaraktären
10.30 – 10.50 En kopp kaffe 
11.00 – 12.30 Miniskrivarkurs: fortsatta övningar kring karaktären
13.00 – 13.45 Läcker lunch från Gourmet Grön
14.15 – 17.00 Ca 3 timmars egen skrivtid, vila, paddling, bad eller samvaro 
14.15 – 15.15 Miniskrivarkurs: Jag finns tillgänglig för författarsamtal i grupp
15.15 – 15.45 Den som önskar tar en kopp kaffe
17.00 – 17.45 Kvällsmat
18.15 – 19.30 Arbetspass: Vi plockar in trädgårdsmöbler & röjer lite sly
20.00 – 21.00 Miniskrivarkurs: Vi samlas och flödesskriver utifrån bildkort och lyssnar till varandras texter
21.00 – Den som önskar brer sig en nattmacka

Söndag 8 sept
07.30 – 08.00 Packning till bilarna inför hemfärd
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 10.15 Arbetspass: Vi plockar in trädgårdsmöbler & röjer lite sly – beundrar ett väl utfört arbete
10.15 – 10.15 En kopp kaffe 
11.00 – 12.00 Miniskrivarkurs: Karaktären i konflikt. Kommunikationskort
12.30 – 13.15 Läcker lunch från Gourmet Grön
13.20 – 14.00 Utvärdering och avslutning. Alla stannar till kl 14.00

Fördelning mellan skrivarkurs och praktiskt arbete utomhus
Skrivarkurs ca 9 tim
Praktiskt arbete ca 4 tim

Sysslor i köket

Olika personer får varje dag som uppgift att duka fram frukost och diska efter måltiderna.

Så här kommer du till Grönadal

Skärmavbild 2016-07-12 kl. 08.56.06

Bil 
Du kör via Karlshamn, Ryd eller Urshult och får en utförlig vägbeskrivning inför resan.

Samåkning i bil: Meddela om du kan tänka dig att plocka upp en eller ett par deltagare på vägen, så förmedlar jag kontakten. Meddela om du önskar samåka med någon.

Buss
Om du väljer att komma med buss dagen före kursstarten, kan jag hämta dig i Ryd kl 21.40. Du betalar 550 kr för hämtning och extra natt med enkel frukost som du serverar dig själv.

Tåg
Du tar tåget till Karlshamn och kan bli hämtad där kl 10.00 ankomstdagen. Välj en tidigare förbindelse för att gardera dig mot förseningar, eller välj att anlända redan dagen före och njut av Karlshamn. Bo bekvämt på Vägga B & B.

Enskild författarcoaching

Ingen enskild författarcoaching ingår under de kreativa kvinnodagarna, men du kan boka ett sådant samtal före eller efter kursen. Läs mer om coaching här.

Kursstart: fredag 6 september  kl. 12:00
Kursslut: söndag 8 september ca kl. 14:00

OBS! • Vi talas vid innan du anmäler dig

Innan du anmäler dig talas vi vid, så att jag kan berätta mera om platsen och upplägget. Skicka ett mail så bestämmer vi ett tid för ett kort samtal. veronica@forfattarskola.se 
Anmälan är giltig först efter detta samtal. Har du betalat kursen före vårt samtal och det visar sig att du avstår från att delta återbetalas avgiften, men en expeditionsavgift på 500 kr dras från summan.

Boende och kostnad

Boende utan kostnad: Enkelrum i torpet och i andra hus på tomten. Toalett och dusch inomhus och utomhus. WiFi i alla utom ett rum. Den som bokar först väljer rum först. Lakan och handduk ingår ej. 

Mat: Läcker vegetarisk mat med inslag av kött eller fisk en av dagarna. Kosten ingår i kursavgiften. Catering från bland annat Gourmet Grön i Karlshamn.

Kursledare: Veronica Grönte, skrivarkursledare sedan drygt 20 år, pedagog och författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. 

Kost ingår i kursavgiften. Logi i enkelrum är kostnadsfri.

Boka-tidigt-pris: 3 990 kr (inkl. moms) vid bokning senast den 1 augusti, spara 1000 kr! • OBS! • Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig.
Ordinarie pris: 4 990 kr (inkl. moms) Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig.

Vad har den enskilda coachingen betytt?

  • Väldigt mycket. Jag har gått in i karaktärerna till 100%. Din tvingande vänlighet har fått mig att besluta hur jag vill skriva och om vad. Coachingsamtalen har varit långa nog för att jag skulle kunna slappna av och vara med och skapa mina karaktärer.

    Åsa Fabricius, office manager, Köpenhamn

  • Att jag plötsligt fått redskap att se på mina föräldrar med distans, hjälper mig att förstå, vilket gör det lättare att börja skriva om dem. Jag begriper att det inte finns några slutgiltiga tolkningar. Du har varit mycket flexibel under samtalen. Jag var lite ofokuserad och hade inte någon lång text med mig, men vi hittade med hjälp av enneagrammet verkligt värdefulla frågor runt karaktärerna som gav mig hjälp att se sammanhangen och få inspiration att skriva. Tänk, att du kunde hjälpa mig hitta detta!

    Elisabet, lärare, Uddevalla

  • Coachingsamtalen har betytt väldigt mycket. Det är i samtalen som jag hittat vägen till slutförandet. Tillsammans med Veronica, som tagit mig i handen och försiktigt fört mig framåt, har jag kommit till beslut! Tiden för coachningsamtalen har varit generöst tilltagen och mycket bra med 3 tillfällen. Då hinner man tänka och utvecklas i väntan på nästa.

    Maj Mod, ekonom, Göteborg

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan Kreativa kvinnodagar • Skrivande och praktiskt arbete, 6-8 september 2019

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Boka-tidigt-pris
vid bokning senast den 1 augusti, spara 1000 kr! • OBS! • Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig.
3 990 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter


MaketeMetodens Inspirationsbrev:

Veronica skickar ut ett inspirationsbrev med tips, idéer och info om nya kurser då och då. Vill du också få det?