Boka din plats!

6-10 mars 2024

Fördjupande skrivardagar med coaching & filmning

Fördjupande skrivardagar både för dig som deltagit i min grundkurs men även för dig som inte har gjort det. Vi möts i mitt hem i Nässjö. Max 7 deltagare.

Gott om tid till ditt eget skrivande + extra bonus

Du får gott om tid till eget skrivande, dessutom textsamtal tillsammans med hela gruppen varje kväll samt enskilt coachingsamtal med mig. Det finns möjlighet för alla att övernatta i eget rum eller avskild vrå i huset. Kursens extra bonus innebär att du, om du vill, kan presentera dig och ditt bokprojekt mycket kortfattat i en kortfilm. Filmen blir totalt 5 minuter och visar hur det kan vara att delta i en skrivarkurs i mitt hem i Nässjö.


1. Kurslokal 2. Hus 3. Badplats på andra sidan stambanan 4. Promenadstig runt Handskerydssjön

Vy utanför mitt hus på Granviksgatan

Vi talas vid på telefon innan du anmäler dig!

Maila mig innan du anmäler dig och betalar, så talas vi vid på telefon först. Ifall du anmält dig före vårt samtal och det visar sig att du inte vill delta eller att jag avråder dig från att delta, får du kursavgiften tillbaka utom en expeditionsavgift på 500 kr.

Gunilla Hellgren och jag fick en filmidé

I vintras fick Gunilla Hellgren och jag en idé. Under mina fördjupande skrivardagar i Nässjö skapar Gunilla en 5-minutersfilm. Filmen presenterar hur skrivarkurser i mitt hem kan gå till och du som deltar i skrivardagarna 6-10 mars får förmånen att kortfattat presentera dig och ditt bokprojekt i filmen, om du vill. Du som anmäler dig till dessa skrivardagar behöver trivas med att bli filmad. På min hemsida och på sociala medier kommer filmen att synas.

Vem är Gunilla som filmar?

Gunilla Hellgren är gotlänning med 30 år inom media. Främst radio och tv, bland annat som videoreporter på TV4 och som producent på Sveriges Radios Ring så spelar vi med närmare två miljoner lyssnare varje lördag. De senaste åren har hon arbetat som kommunikatör inom olika myndigheter. Läs mer om Gunilla här.

Vem är jag som leder leder skrivardagarna?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser kom ut på Studentlitteratur 2002. Läs innehållsförteckningen i Pennvässaren. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med.

Så här ser det ut hemma hos mig

IMG_2874

IMG_2882

Datum

Kursstart: Onsdag 6 mars kl 14.00 med kaffe, bröd och ost
Kursslut: Söndag 10 mars kl 14.00 – alla stannar till kl 14.00 för gemensam avslutning.
Kursledare: Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002

Program

Onsdag 6 mars 2024
13.15 – 13.45 Deltagarna droppar in
14.00 – 14.45 Kaffe, bröd och ost
14.30 – 15.30 Författartimme – samtal om skrivande i grupp för den som önskar (frivilligt)
15.30 – 17.00 Eget skrivande
17.00 – 17.45 Kvällsmat
18.30 – 21.30 Textsamtal i helgrupp. Varje deltagare disponerar ca 20 minuter.
21.30 Kvällsmacka för den som önskar

Torsdag, fredag och lördag 
08.00 – 08.45 Frukost
09.15 – 09.35 Morgonskrivande – inspiration från bildkort (frivilligt)
09.45 – 17.00 Eget skrivande, enskild coaching, lunch, promenad osv
17.00 – 17.45 Kvällsmat
18.30 – 21.30 Textsamtal i helgrupp. Varje deltagare disponerar ca 20 minuter.
21.30 Kvällsmacka för den som önskar

Söndag 10 mars
08.00 – 13.30 Frukost, eget skrivande. lunch mm
13.30 – 14.00 • Avslutning med utvärdering.
Alla stannar till kl 14.00.

Boka-tidigt-pris till 15 februari • 2990 kr: 2 990 kr (inkl. moms) ‼️Vid bokning senast den 16 februari spara 1000 kr! Kostnad för mat och logi tillkommer. Vi talas vid på telefon före din anmälan.
Ordinarie pris från 16 februari • 3990 kr: 3 990 kr (inkl. moms) ‼️Kostnad för mat och logi tillkommer. Vi talas vid på telefon före din anmälan.

Kostnad för mat och logi

Kostnad för alla måltider

Kostnad för alla måltider, mestadels catering blir cirka 2000 kr och betalas i förväg med swish.

Kostnad för övernattning

Övernattning i huset erbjuds alla 7 deltagarna. Eget rum med dörr eller rum med draperi. Vid varje säng finns nattlampa och eluttag. Du som anmäler dig först bokar rum först, därefter i ordning efter anmälan. Kostnad för övernattningen är 200 – 600 kr/natt inkl lakan och handdukar. Sängen är bäddat när du kommer. Frukost ingår. I huset finns 2 toaletter och 2 separata duschar. Övernattningen betalas i förväg med swish.

Ta tåget till Nässjö!

Nässjö är Sveriges största järnvägsknut med spår från 6 olika håll!

Preliminära tågtider onsdag – gardera dig för tågförsening!

Stockholm – Nässjö
09:22 – 11:53
Göteborg – Nässjö
09:00 – 11:37 – Direkttåg utan byte i Falköping
Malmö – Nässjö 
10:04 – 12:00

Från resecentrum till kurslokalen

Promenad från stationen i Nässjö till kurslokalen är 1,5 km och tar ca 20 minuter. Taxi beställs i förväg. Buss från resecentrum kl 12.15 och 12.45. Resan med buss till kurslokalen tar ca 5 minuter och kan betalas med bankkort.

Ungefärliga tågtider – återresa söndag

Nässjö – Stockholm
16:01 – 18:40
Nässjö -Göteborg
15:19 – 19:00
16:19 – 19:00 – Direkttåg utan byte i Falköping
Nässjö – Malmö
15:54 – 17:48

Referens:

– Självklarhet att delta igen, efter sommarens goda upplevelse. Mitt mål var att komma igång, återigen! Att förhoppningsvis skaffa ny skrivrutiner. Att läsa mina texter för andra och lyssna på deras. Fortsättningskursen gav en bra blandning, eget skrivande, textsamtal med hela gruppen och enskild coachning. Stimulerande att ”höra, se och uppleva” andras arbeten. Egenskrivandet har kunnat utföras när vi suttit tillsammans hela gruppen, för vi har haft 2 alternativa utrymmen, ett rum för tystnad och ett för samtal. Veronica fördelar tiden mellan oss deltagare på ett bra sätt, styr med varsam hand, men lyssnar så klart även på våra åsikter. Fantastiskt att få vara i Veronicas hem. Perfekt för detta antal personer. Stämningen i gruppen har varit så fin.

Maj Mod, ekonom, Göteborg

 • Hur är grundkursen upplagd?

  Föreläsningspass varvas med skrivövningar och textsamtal

  • Vi arbetar med struktur, karaktärer och gestaltning utifrån de modeller och övningar som jag designat.
  • Vi analyserar en kortfilm för att förstå berättandets princip.
  • Vi grovplanerar en berättelse steg för steg i dramaturgisk berättarmall.
  • Vi skriver korta texter på ett lekfullt sätt - efter givna förutsättningar.
  • Vi flödesskriver och inspireras av interaktiva bild- och symbolkort.
  • Vi får en glimt av hur Enneagrammet kan fördjupa kunskapen om karaktärerna för att gestalta dem på ett trovärdigt sätt.
  • Vi lägger stor vikt vid textsamtalen 2 & 2. Responsen är beskrivande, konkret och personlig. Anpassade frågeställningar bidrar till meningsfulla textsamtal.
  • Vi utgår från metodik och övningar i min skrivhandledning Pennvässaren.
  • Grundkursen omfattar ca 12 klocktimmar och ger möjlighet att delta i fortsättningskursen.
 • Dramaturgi – vad är det?

  Dramaturgin är det mest effektiva verktyget när vi vill utveckla eller förbättra vår berättelse. Alla som skapar teater och film använder dramaturgin som hjälpmedel. Fler och fler litterära författare utnyttjar kraften i dramaturgin för att nå framgångar i sitt skrivande.

  Men, tyvärr är det väldigt få yrkesmän och kvinnor som vill avslöja på vilket sätt de dragit nytta av dramaturgins regelverk i sitt författande. Hemlighetsmakeriet är påtagligt. Min önskan är att dramaturgin ska få bli vars och ens egendom. Under mina kurser vill jag avslöja hur du kan utvecklas i ditt skrivandet med hjälp av dramaturgin. 

  Den metodik som jag utvecklat har dramaturgin som utgångspunkt. Min skrivhandledning, Pennvässaren, innehåller en tydlig förklaring av vad dramaturgi är och hur strukturen kan användas i skrivandet.

 • Fortsättningskurs

  För att kunna delta i fortsättningskursen, behöver du först ha gått grundkursen. Fortsättningskursen passar både dig som skriver fiktiva och självbiografiska berättelser. Under fortsättningskursen ligger fokus på det egna skrivandet och du får enskild författarcoaching av mig. 

  Vi fortsätter där vi slutade på grundkursen och samtalar om struktur, karaktärsutveckling och gestaltning. Din förståelse för berättandets grammatik fördjupas och du får ännu lättare att sortera och strukturera ditt material, placera karaktärer och händelse kring den röda tråden, för att göra din berättelse läsvärd och intressant.

  Deltagarna får under fortsättningskursen möjlighet att samtala om sin egen synopsis/berättelseskelett som påbörjades under grundkursen. Här fördjupas kunskapen om hur budskapet/premissen fungerar som både sorteringsverktyg och en möjlighet att skapa en meningsfull röd tråd i berättelsen.

  Om du intresserat dig för Enneagrammet och den hjälp det ger dig för att skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer, kan vi under coachingsamtalen diskutera din huvudkaraktärs mål och drivkraft utifrån den enneagramstrategi karaktären har. 

Kursledare

Skrivarkursen leds av Veronica Grönte, författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur).
Sedan 1993 har jag arbetat med att förenkla och sammanfatta dramaturgin, förklara samband med hjälp av olika modeller, symboler och övningar.
Jag får ständigt höra att denna skrivarkurs är speciell, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan ger en helt ny kunskap, användbara verktyg och praktiskt material att ta med hem. När inspirationen försvinner, kan redskapen tas fram och då har skrivandet möjlighet att komma igång på nytt – och utvecklas.
Läs mera om bakgrunden här: Personligt Bakgrund

Anmälan Fördjupande skrivardagar med coaching & filmning, 6-10 mars 2024

Pris:

Biljettyp Pris Platser
Boka-tidigt-pris till 15 februari • 2990 kr
‼️Vid bokning senast den 16 februari spara 1000 kr! Kostnad för mat och logi tillkommer. Vi talas vid på telefon före din anmälan.
2 990 kr
Ordinarie pris från 16 februari • 3990 kr
‼️Kostnad för mat och logi tillkommer. Vi talas vid på telefon före din anmälan.
3 990 kr

Deltagaruppgifter

Övriga uppgifter