Ingrid Wenström Lund deltog för några år sedan i min grundkurs i dramaturgi och gestaltning samt en fortsättningskurs. Nu har Ingrid gett ut sin första bok. Läs hennes berättelse!

Skrivande som upptäcktsfärd

Att skriva historier är för mig som att vara en upptäcktsresande. Med en viss idé om vad som kan tänkas finnas i fantasins vindlande terräng, följer jag huvudkaraktärernas fotspår. Det kräver fördomsfri nyfikenhet, lagom självkritik och modet att vika av på en plötslig stig bara för att inse att det är en återvändsgränd. I den delen av skapandet är jag vild och fri.

Skrivandets hantverk

Men om man som vild och fri helt struntar i regler, blir det inte bra. När det gäller en skriven text riskerar den att bli oläsbar eftersom skrivandet i grunden är ett hantverk som kräver verktyg, utformade och slipade för att hjälpa författaren att få struktur på sin historia. Vi kan styra historiens helhetsrytm genom att beakta den dramaturgiska kurvan. Att definiera huvudkaraktärernas mål hjälper hjälper historien att förbli fokuserad mot det slut författaren tänkt sig. Enneagrammets modell kan utnyttjas för att reflektera över karaktärernas personligheter och konsekvensen av dessa.

Veronicas skrivarkurser tog mig vidare

Veronicas kurser gav oss kursdeltagare både och, plus lite till. Vi försågs med skrivarverktyg och metoder att släppa loss fantasin. Men jag upplevde att vi också blev utrustade med en tro att vi var kapabla att nå oändligt långt ifrån där vi befann oss för ögonblicket. För min del innebar det att nå ända fram till debutboken ”De som får”.

Bokutgivning

Två omvälvande saker inträffar i samband med att Annki fyller femtio år. Det ena är att hon har sex för första gången. Även om akten inte lever upp till hennes förväntningar, ser hon den som korkskruven som ska öppna livets ymnighetshorn. Det andra är att hon oväntat får ett arv: några aktier och en dyster stuga mitt i den uppländska granskogen. Från att Annkis liv mest bestått av arbete och att låta sig domineras av sin sjuka mamma som nyligen gått bort, dras verkligen korken ur ymnighetshornet. Livet släpps loss i högre grad än vad Annki förväntat sig och tycks kulminera när hon drabbas av sin livs första riktiga kärlekshistoria. Men, som om hon satt och ruvade på en stor skatt, är det många som vill komma åt hennes arv och Annki måste försvara det som är hennes, bortom sin föreställningsvärld. Detta är första delen i serien om Annki, en historia som handlar om att som kvinna i mogen ålder kasta sig (eller kastas) ut i livet, bejaka sin kvinnokraft och bygga vänskap. Om att växa – och att drabbas av växtvärk.

✏️

Vem är jag som leder dessa skrivarkurser?

Jag heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.  Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa dig med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan.

Vill du också gå en skrivarkurs?

Klicka här för att läsa referenser från den skrivargrundkurs Ingrid deltog i.

Klicka här för att läsa om övriga skrivarkurser.

Vill du veta mer?

Boka ett gratis introduktionssamtal med mig: